Na granici

Situacija Izraela i Libana prijeti da eskalira. Gallant: Pripremamo se za različite scenarije

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je u srijedu uvečer da će se situacija na sjevernoj granici s Libanom promijeniti ili kroz političko rješenje ili vojnu operaciju širokih razmjera.

Gallantova izjava uslijedile je nakon procjene u sjedištu Sjeverne komande u Safedu u Gornjoj Galileji u blizini libanske granice sa načelnikom štaba izraelske vojske Herzijem Halevijem, komandantom Sjeverne komande Orijem Gordinom i komandantom vazdušnih snaga Tomerom Barom.

“Snage IDF-a (izraelska vojska, op.a.) se pripremaju i nastavljaju sa pripremama protiv svake prijetnje koja nam se nađe na putu, kako u odbrani tako i u napadu”, objavio je Gallant na društvenoj mreži X te dodao:

“Situacija na sjeveru će se promijeniti dogovorom ili vojnom operacijom širokih razmjera. Imamo obavezu da građane bezbjedno vratimo svojim kućama.”

Izraelski “Kanal 12“ objavio je da je oko 120.000 Izraelaca evakuisano iz sjevernih i južnih regija u susjedstvu Pojasa Gaze u hotele širom Izraela od početka napada na palestinsku enklavu 7. oktobra prošle godine.

"Završavamo kopnenu i vazdušnu pripravnost, jačamo obavještajne sisteme i pripremamo se za svaku mogućnost", citirao je Gallanta dnevni list “The Times of Israel“.

Otkako je rat u Pojasu Gaze počeo u oktobru prošle godine, svakodnevno dolazi do razmjene vatre Izraela i Hezbollaha u Libanu, a hiljade civila je raseljeno s obje strane granice.