izrael i hezbollah

Situacija je napeta ‘kao balon’ i ako pukne, slijedi opći rat. Iz UN-a tvrde da bi to bilo ‘katastrofa’

Potpuni rat između Izraela i Hezbollaha bio bi "katastrofa", kaže glavni sekretar UN-a.

Ali za Davida Kamarija, koji živi pod gotovo svakodnevnom vatrom na izraelskoj strani granice, to bi bilo rješenje.

Prošlog mjeseca, raketa Hezbollaha ispaljena iz Libanona pala je u njegov prednji vrt u pograničnom gradu Kiryat Shmona, napuknuvši mu kuću na nekoliko mjesta i napunivši je ruševinama, piše BBC.

"Svaku noć padaju bombe"

Pokazuje zjapeće rupe gdje su šrapneli prorezali zidove, promašivši ga za nekoliko centimetara. A onda na brda iznad nas, gdje počinje teritorij pod kontrolom Hezbollaha.

"Svaki dan, svaku noć: bombe. To je problem", rekao je. "A ja sam rođen ovdje. Ako živiš ovdje jednu noć, poludiš."

David još uvijek živi u svojoj kući punoj ruševina, s komadićima šrapnela upletenim u ostatke njegovog televizora. Vani je pocrnjeli ostatak njegovog automobila, spaljen vatrom koja je zahvatila njegovo dvorište nakon udara rakete.

Većina stanovništva Kiryat Shmone evakuirana je nakon napada Hamasa 7. oktobra, dok su Hezbollahove rakete počele pljuštati u znak podrške njihovom palestinskom savezniku.

David je jedan od rijetkih koji je ostao. "Živio sam ovdje 71 godinu", rekao je. "Neću ići, bio sam u vojsci, ne bojim se."

Njegovo rješenje? "Rat s Hezbollahom; ubijte Hezbollah", kaže on.

Izrael žestoko uzvraća Hezbollahu, ubijajući više zapovjednike i gađajući mete unutar Libanona.

Hezbollah je ovog mjeseca preko granice poslao veće salve dronova i projektila, a prijetnje s obje strane su se povećale. Ranije ove sedmice grupa je objavila snimke vojnih instalacija i civilne infrastrukture u izraelskom gradu Haifi dronom.

Više od 60.000 Izraelaca evakuirano

Oštri razgovori dugo su bili dio zajedničke strategije odvraćanja, pri čemu se obje strane smatraju opreznima prema sveobuhvatnom ratu.

Ali dok se sukob "milo za drago" nastavlja, a više od 60.000 Izraelaca ostaje evakuirano iz svojih domova na sjeveru, postoje znakovi da su i izraelski čelnici i njegovi građani spremni podržati vojne opcije da se Hezbollah potisne s granice silom.

Gradonačelnik Kiryat Shmone, Avichai Stern, pokazuje mi mjesto gdje je raketa pala na ulicu u blizini njegova ureda prošle sedmice.

"Ne mislim da postoji bilo koja država na svijetu koja bi prihvatila svakodnevnu vatru na svoje građane", rekao je gradonačelnik Stern.

"I sjediti ovdje kao janjad na klanju, čekajući dan kada će nas napadati kao što smo vidjeli na jugu, to nije prihvatljivo. Svi razumiju da je izbor između rata sada ili rata kasnije."

Opasni zastoj ovdje uvelike ovisi o ratu koji Izrael vodi više od 160 km južno u Gazi.

Tamošnje primirje pomoglo bi smirivanju napetosti i na sjeveru, ali izraelski premijer Benjamin Netanyahu održava oba sukoba, pod hipotekom obećanja krajnje desničarskim vladinim saveznicima da će uništiti Hamas prije okončanja rata u Gazi.

Ranije ove sedmice čak je i glasnogovornik izraelske vojske rekao da ovaj cilj možda nije realan.

"Ideja da možemo uništiti Hamas ili učiniti da Hamas nestane zavarava javnost", rekao je kontraadmiral Daniel Hagari za izraelsku TV.

I u Libanu ista priča

Stanje i sa druge strane granice je slično.

Fatima Belhas živi 7 kilometara od izraelske granice, blizu Jbal el Botma.

U prvim danima tresla bi se od straha kad bi Izrael bombardirao to područje, kaže, ali od tada se pomirila s bombardiranjima i više ne pomišlja otići.

"Kuda bih otišao?" pitala je. "Ostali imaju rodbinu negdje drugdje. Ali kako se mogu nametnuti nekom takvom? Nemamo novca."

“Možda je bolje dostojanstveno umrijeti kod kuće”, rekla je. "Odrasli smo u otporu. Nećemo biti istjerani s naše zemlje kao Palestinci."

Hussein Aballan nedavno je napustio svoje selo Mays al Jbal, oko 6 milja (10 km) od Kiryat Shmone, na libanonskoj strani granice.

Život je ondje postao nemoguć, rekao je, s nepravilnim komunikacijama i strujom, a gotovo bez ikakvih trgovina.

Nekoliko desetaka obitelji koje su tamo ostale uglavnom su stariji ljudi koji odbijaju napustiti svoje domove i farme, rekao je za BBC.

Ali je podržao napad Hezbollaha na Izrael.

"Svi na jugu Libanon) su proživjeli godine agresije, ali su izašli jači", rekao je. "Samo otporom smo jaki."

Koliko god težak bio ovaj granični sukob za ljude s obje strane, rat širokih razmjera podigao bi krizu na drugu razinu.

Neki stanovnici Bejruta drže spakirane kofere i spremne putovnice za slučaj sveopćeg sukoba, a vođa Hezbollaha, Hassan Nasrallah, rekao je ove sedmice da nigdje u Izraelu neće biti pošteđeno.

Hezbollah je dobro naoružana, obučena vojska, koju podržava Iran; Izrael, sofisticirana vojna sila sa SAD-om kao saveznikom.

Rat punog opsega vjerojatno će biti razoran za obje strane.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je da bi to bila “katastrofa koja nadilazi […] granice mašte”.

Problem za Izrael je kako zaustaviti rakete i vratiti svoje ljude u napuštena sjeverna područja zemlje.

Problem za Hezbollah je kako zaustaviti rakete kada izraelske snage u Gazi napadaju njegovog saveznika, Hamas.

Što duže ta situacija traje, to se više povećava rizik od pogrešne procjene, a izraelska vlada je pod većim pritiskom da riješi situaciju.

Napadi Hamasa 7. oktobra promijenili su sigurnosne proračune u Izraelu. Mnogi od onih koji imaju domove blizu granice – i neki od onih na položajima moći – kažu da vrsta sporazuma sklopljena s Hezbollahom u prošlosti više nije dovoljna.