klimatske promjene

Situacija je sve gora: Čovječanstvo pred najtoplijim februarom u historiji, rekordi oboreni u 140 zemalja

klimatske promjene

Februar je na putu da zabilježi najveći broj toplotnih rekorda svih vremena, kažu meteorolozi, pošto temperature kopna i okena rastu širom svijeta, usljed kombinacije zagrijavanja planete čiji su uzrok ljudski faktor i fenomen "El Ninja".

Planeta se zagrijeva ubrzano. Vidimo brz porast temperature u okeanu, najvećem klimatskom rezervoaru toplote . rekao je dr Džoel Hirši, pomoćnik šefa modeliranja morskih sistema u Nacionalnom centru za okeanografiju Ujedinjenog Kraljevstva.

Posljednjih nekoliko nedelja zabilježene su temperature koje su za dva stepena Celzijusa više u odnosu na predinustrijski period, rekao je naučnik sa Berklija Zeke Hausfater.

"Rekao bih da je februar 2024. godine na dobrom putu da nadmaši rekord koji je postavljen 2016. godine, ali to nipošto nije gotov zaključak u ovom trenutku, jer vremenski modeli sugerišu da će globalne temperature pasti u narednoj sedmici – rekao je Hausfater.

U prvoj polovini ovog mjeseca, prema riječima Maximilliana Errera, koji piše blog o ekstremnim temperaturama širom svijeta, mjesečni toplotni rekordi oboreni su u 140 zemalja.

U Maroku je 12 meteoroloških stanica registrovalo preko 33,9 stepeni Celzijusa, što je za 5 stepeni Celzijusa više u odnosu na temperaturni prosjek za jul u toj zemlji. Sjeverni kineski grad Harbin morao je da zatvori svoj zimski festival leda, jer su se temperature popele iznad nule tokom tri dana ovog mjeseca. Dodatno, globalne temperature površine mora su na “neistraženoj teritoriji”, prema Hiršiju, koji očekuje da će mart oboriti rekord postavljen u avgustu prošle godine, za 0,1 do 0,2 stepeni Celzijusa.

Međutim, naučnici ističu da je teško predvidjeti u kom pravcu će se temperature širom svijeta kretati, s obzirom na to da je ponašanje klime postalo nestalnije i teže za predviđanje, prenosi Guardian. Ipak, kako kažu, u narednim nedeljama trebalo bi da dođe do slabljenja toplotnog talasa “El Ninja”, koji je trenutno na vrhuncu, usled čega bi i temperature trebalo da počnu da padaju.