PSBiH

Sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH: Odbijena Odluka Predsjedništva BiH i inicijativa Kojović, Ćudić i Baručije

Zajednička komisija za odbanu i sigurnost BiH nije podržala Odluku Predsjedništva BiH o postavljenju na dužnost profesionalnih vojnih lica na formacijska mjesta za koja je predviđen čin generala u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Na sjednici Zajedničke komisije za odbanu i sigurnost BiH usvojeni su i u dalju parlamentarnu proceduru upućeni: Izvještaj o izdatim ispravama i odbijenim zahtjevima za izdavanje isprava za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme i roba posebne namjene za 2019. godinu, kao i Izvještaj o realizaciji izdatih isprava za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme, i roba posebne namjene za 2019. godinu, čiji je sačinilac Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Članovi Zajedničke komisije nisu podržali poslaničku inicijativu Predraga Kojovića, Sabine Ćudić i Aide Baručije kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH i nadležno Ministarstvo sigurnosti BiH da, u roku od 60 dana od usvajanja ove inicijative, omogući uvođenje u upotrebu javnog sistema obavještavanja o nestanku djece „Amber alert“ na teritoriji BiH.

Primljena je k znanju Informacija o godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga BiH u inostranstvu za 2024. godinu, koju je sačinilo Ministarstvo odbrane BiH.

Usvojeni su i u dalju parlamentarnu proceduru upućeni Izvještaj o radu Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH za 2023. godinu, te Orijentacioni radni plan Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH za 2024. godinu.

K znanju je primljeno nekoliko informacija o aktivnostima članova Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.