ekstremne temperature

Sjeverna polutka se smrzava, južna se topi od vrućine: U SAD desetine mrtvih od hladnoće, u Australiji do 50 Celzijusa

Dok se sjeverna polutka smrzava, južna se topi od vrućine! Tako iz SAD-a i Kanade stižu vijesti o ekstremnim hladnoćama, odnosno temperaturama nižim od 35 Celzijevih stepeni, a iz Australije o udaru El Niña.

U SAD-u je zasad najmanje 55 poginulih u vremenskim nepogodama u 10 saveznih država.

Ekstremni vremenski uvjeti u SAD odnose živote

U Memphisu su stanovnici pozvani da prokuhavaju vodu, a Njujorčani su upozoreni da bi ceste ovog vikenda mogle biti prekrivene poledicom jer ekstremna hladnoća i loše vrijeme nastavljaju harati dijelovima SAD-a.

U petak je u New Yorku, Baltimoreu i Washingtonu palo više snijega nego što su predvidjeli meteorolozi te je izazvao opći kolaps, a oluje su posljednje dvije sedmice harale sjeverozapadom, srednjim zapadom, jugom i sjeveroistokom Pacifika uz niske temperature, s jakim snijegom, ledenom kišom i snažnim vjetrovima.

U Zapadnoj Virginiji izdano je upozorenje za dugotrajno nevrijeme, a meteorološka služba najavila je dodatni snijeg, nalete hladnog vjetra do 64 kilometra na sat i temperature do minus 29 °C. Na zapadnoj obali guvernerka Oregona Tina Kotek proglasila je u četvrtak izvanredno stanje u cijeloj državi nakon smrtonosnih ledenih oluja.

Meteorološka služba izvijestila je da su temperature u petak konačno bile iznad nule u većini područja i da će se snijeg i led polako početi topiti. Ledena kiša očekivala se u kanjonu rijeke Columbije. Drveće i dalekovodi koji su već prekriveni ledom mogli bi se srušiti budu li oborine obilnije, upozorila je Nacionalna meteorološka služba.

Australiju su pak pogodile nesnosne vrućine i opasnost od šumskih požara. Meteorolozi upozoravaju da bi u Zapadnoj Australiji temperature mogle doseći i 50 Celzijevih stepeni. U rudarskom gradu Pilbara Paraburdoo, 1.500 kilometara od Pertha, najavljeno je i do +48, što je i do 10 stepeni više od prosjeka u toj regiji.

Australiju su pogodile nesnosne vrućine