1. i 2. februara

Sjevernoatlantsko vijeće dolazi u posjetu BiH: Predvodi ih zamjenik generalnog sekretara NATO

Na poziv Bosne i Hercegovine, Sjevernoatlantsko vijeće (NAC) predvođeno zamjenikom generalnog sekretara NATO Mircea Geoană, boravit će 1. i 2. februara u posjeti Sarajevu.

Prvog dana posjete, zamjenik generalnog sekretara i ambasadori zemalja članica NATO će se sastati s Predsjedništvom BiH.

Sastanak s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i članovima Vijeća ministara će biti održan u poslijepodnevnim satima. Predsjedavajuća Krišto i zamjenik generalnog sekretara NATO će se nakon sastanka obratiti medijima.

Istog dana, Kolegij Parlamentarne skupštine BiH će se sastati sa NAC.

Drugog dana posjete, 2. februara, zamjenik GS NATO i ambasadori zemalja članica NATO će razgovarati s predstavnicima nevladinih organizacija, te sa studentima univerziteta iz BiH.

U poslijepodnevnim satima, zamjenik GS i NAC će, tokom posjete vojnoj bazi Rajlovac, razgovarati o praktičnim aspektima saradnje između BiH i NATO.

Zamjenik generalnog sekretara NATO i ambasadori će se takođe susresti sa komandantom Štaba NATO u Sarajevu brigadnim generalom Pamelom McGaha, narednim komandantom EU snaga u BiH (EUFOR) general majorom Lászlóm Sticzom, visokim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom, te predstavnicima međunarodne zajednice u BiH, najavljeno je iz MVP-a BiH.