raport otkriva

Skandalozan ‘propust’: Lični dokumenti i baze podataka u IDDEEA-i u Banjoj Luci godinu bili bez policijske zaštite

Došli smo i do otkrića da se lični dokumenti građana BiH iz Banje Luke distribuiraju širom BiH bez ikakve policijske zaštite

Duže od godinu, objekt Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Bosne i Hercegovine u Banjoj Luci, u kojem su skladišteni lični dokumenti građana BiH, ali i u kojem su sve baze podataka i evidencije od javnog interesa i državnog značaja, bio je bez policijskog obezbjeđenja!, saznaje Raport od izvora u Parlamentu BiH.

Naime, kako saznaje Raport, Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH na narednoj sjednici u Sarajevu trebala bi se pozabaviti dopisom koji je na adresu Parlamenta uputio Almir Badnjević, direktor IDDEEA-e, a u kojem on traži dvadesetčetverosatnu policijsku zaštitu objekata IDDEEA-e.

Promijenili režim osiguranja

Istražujući detalje o ovoj informaciji, Raport je došao i do otkrića da se lični dokumenti građana BiH iz Banje Luke iz Centra za skladištenje, personalizaciju i transport ličnih dokumenata distribuiraju širom BiH do mjesta gdje se izdaju građanima, bez ikakve policijske zaštite!

Inače, objekti IDDEEA-e su odlukom Vijeća ministara BiH zaštićeni objekti i morali bi biti pod nadzorom pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH 24 sata.

Raport saznaje da je skandalozna odluka o ukidanju fizičkog prisustva policajaca iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH na zaštiti Centra za skladištenje, personalizaciju i transport ličnih dokumenata donijeta u banjalučkoj Jedinici za obezbjeđenje DKPT-a.

Umjesto stalnog policijskog osioguranja ovog značajnog objekta, u Banjoj Luci su odlučili uvesti povremeno patroliranje pored te zgrade.

Navodno, to je urađeno zbog "nedovoljnog broja policijskih službenika" .

Da policijski službenici nisu štitili ni objekat IDDEEA-e u kojem su najvažniji dokumenti i podaci, od jula prošle godine, do jula ove godine, za Raport je na naš upit o tome potvrdio i direktor DKPT-a Enes Karić.

On je za Raport pojasnio da mu se obratio direktor IDDEEA-e Almir Badnjević i da ga je upoznao s tim da IDDEEA-e nema policijsku zaštitu pripadnika DKPT-a.

Nakon tih saznanja, Karić je ponovo uveo prisustvo policijskih službenika DKPT-a 24 sata na osiguranju Centra za skladištenje, personalizaciju i transport ličnih dokumenata, dok je administrativno sjedište Agencije i dalje bez zaštite.

Badnjević tražio pomoć Karića

"Nakon održanog sastanka s novim direktorom IDDEEA-e Almirom Badnjevićem, na kojem me on upoznao s potrebom osiguranja objekata IDDEEA-e, odmah sam naložio da se taj objekt, gdje se nalaze određene baze podataka i gdje se vrši štampanje dokumenata, pokriva dvesetčetverosatnom zaštitom i to se sada radi.

Nismo u mogućnosti pokrivati administrativnu zgradu IDDEEA-e i trenutno je osiguravamo pomoću patrola", kaže Karić.

On je nedavno imenovan na čelo DKPT-a i kaže da se Direkcija suočava s nedostatkom kadra.

Na našu konstataciju da je on ipak procijenio da se moraju naći ljudi za obezbjeđenje tako važne institucije poput IDDEEA-e, saglasio se da to jeste važan objekt i da je on "povukao zaštitu s određenih objekata i određenih ličnosti" da bi mogao osigurati zgradu u kojoj se čuvaju dokumenti građana BIH, ali i sve baze i evidencije od značaja za državu BiH.

Na upit Raporta kako je moguće da policija ne osigurava distribuciju ličnih dokumenata kroz BiH, Karić je samo potvrdio da DKPT ne učestvuje u osiguranju tog prijevoza. Više informacija o tome nije imao.

Pokušali smo detaljnije informacije dobiti i od Almira Badnejvića, direktora IDDEEA-e, ali on nije odgovarao na naše telefonske pozive.

Nije poznato je li s time da su objekti IDDEEA-e u Banjoj Luci bili duže od godinu bez policijske zaštite bilo upoznato Vijeće ministara BiH i Parlament BiH.

Međutim, činjenica da je objekt u kojem se proizvode pasoši, lične karte, vozačke dozvole i drugi dokumenti, kao i u kojem se čuvaju najvažnije baze podataka, bio bez policijske zaštite izaziva niz sumnji u eventualne radnje koje su se mogle dešavati u vrijeme kada je objekt bio bez zaštite državne policijske agencije.

Odgovori na ova pitanja vjerovatno će biti poznati nakon sjednice Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH koja bi trebala zasjedati početkom oktobra, a na čijem dnevnom redu se, prema saznanju Raporta upravo problemi policijskog osiguranja objekata IDDEEA-e.