huk s tribina

Skandalozna odluka izazvala bijes: Kovačić i Haaland ‘opkolili‘ suca, Etihad ostao u nevjerici

Manchester City ima mnogo razloga za frustracije nakon 3:3 remija u derbiju s Tottenhamom na Etihadu. Ne samo zato što su prosuli pobjedu u 90. minuti, kada je Kulusevski matirao Edersona, već i zbog neshvatljive odluke glavnog sudije Simona Hoopera u nadoknadi vremena.

Opkolili su Građani djelitelja pravde u četvrtoj minuti dodatka. Nastala je velika gužva, Mateo Kovačić (ušao u 87.) i nebesko-plavi nisu mogli vjerovati što se događa, nema ko nije podigao ton na Hoopera.

Naime, City je krenuo u obećavajuću kontru za 4:3, Rodri je proigrao Haalanda na sredini terena, a Norvežanin je ušao u duel s Emersonom Royalom. Odbrambeni igrač Spursa ga je zahvatio zakašnjelim klizećim startom, no Haaland je uspio održati ravnotežu i nastaviti akciju. Sudija je u tom trenutku ispružio ruku, signalizirajući da pušta prednost Cityju uprkos prekršaju. Haaland je zatim odigrao na Jacka Grealisha, koji je bio brži od kompletne defenzivne linije Spursa i krenuo u jedan na jedan situaciju s golmanom Vicariom, kojeg je savladao u 81. minuti pogotkom za 3:2.

Hooper se u tom trenutku oglasio i prekinuo akciju Cityja, te vratio loptu kod sredine terena, gdje je Royal prethodno faulirao Haalanda. Kovačić, Haaland i Ruben Dias odmah su krenuli širiti ruke, Guardiola je također reagirao frustrirano kod aut linije, tribine su reagirale hukovima, no stvar se više nije dala popraviti.

Nakon utakmice, kamere su držale fokus na Haalandu, kojeg smo mogli vidjeti u izdanju u kakvom ga se rijetko viđa. Bio je vidno iznerviran, smrtno ozbiljnog izraza lica, nešto je govorio "sebi u bradu", a po ulasku u svlačionicu vikao je na nekoga ko nije bio u kadru, vjerovatno na četvrtog sudiju.

Hooper i FA imat će mnogo toga za objasniti u narednim danima, što im ove sezone nikako nije strano kad su sudijske odluke u pitanju…

Standings provided by Sofascore