ministar (ne)sigurnosti

Skandalozne izjave Nenada Nešića: Banja Luka i Sarajevo su sve, samo ne ista država. U Banjoj Luci ne postoje zastave BiH

Nenad Nešić je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, ali ono što je izgovorio gostujući na jednom podcastu u Beogradu u svakoj normalnoj državi automatski bi ga diskvalificiralo sa te funkcije.

Da ne spominjemo da bi negdje drugo možda i sam postao predmet interesiranja sigurnosnih službi, jer njegove riječi predstavljaju direktan udar na državu i njen integritet.

Riječi da "Drina ne može biti granica, Drina može biti samo kičma srpskog naroda", čak je i blaga u odnosi na ono što je uslijedilo.

Naime, na jedno pitanje voditelja podcasta o stanju u Bosni i Hercegovini, Nešić je odgovorio riječima:

"Ne bih se s vama složio da je to ista država.

Možda na papiru izgleda kao ista država, ali to su dva potpuno dijametralno suprotna svijeta, dva različita pogleda na prošlost, sadašnjost i budućnost.

Banja Luka i Sarajevo su sve, samo ne ista država. U Banjoj Luci ne postoje zastave BiH.

U Banjoj Luci postoje samo zastave Republike Srpske", rekao je Nešić.

A na konstataciju voditelja da je on ipak ministar sigurnosti te države koju čine dva entiteta (a koju očito ministar negira), Nešić je odgovorio da "pokušava da zadrži ljudski stav, da ljude gleda s nekog nivoa poštovanja prema tome što jesu, a ne da mu bude mana što je Bošnjak, Hrvat ili Srbin".

Koliko uspijeva u tim pokušajima, zaključite sami...