Svijet

Skandalozne optužbe u Ankari: ‘Erdogan Kinezima prodaje Ujgure u zamjenu za vakcinu!‘

Abdullah Metseydi, pripadnik ujgurske manjine u Turskoj nemalo se iznenadio kada je, pripremajući se za počinak, začuo galamu na vratima: ‘Policija, otvori vrata!’

Desetine specijalaca i pripadnika protuterorističkih snaga upali su u njegovu kuću i počeli ga ispitivati je li umiješan u pobunu protiv Kine i zaprijetili da će deportirati njega i suprugu. Odveli su ga u zatvor odakle ga planiraju deportirati iz Turske jer se našao u središtu nesvakidašnje političke kontroverze, prenosi AP.

Naime, opozicioni zastupnici u turskom parlamentu optužuju čelnike u Ankari da potajno prodaju Ujgure u zamjenu za vakcinu protiv koronavirusa. Pošiljke desetina miliona bočica obećane kineske vakcine nije stiglo. U međuvremenu, zadnjih nekoliko mjeseci turska policija je pritvorila 50 Ujgura, što je snažan skok u odnosu na prošlu godinu.

Iako još nema čvrstih dokaza da se događa kontroverzna zamjena pripadnika ujgurske manjine za cjepiva, turski opozicioni parlamentarci i Ujguri strahuju da službena Kina koristi vakcine kao sredstvo za postizanje dogovora o izručenju. Potpisan je prije nekoliko godina, ali ga je Kina iznenada ratificirala u decembru 2020. Pred turske zastupnike mogao bi doći već ovoga mjeseca.

Ujguri upozoravaju da bi zakon mogao njihov život pretvoriti u noćnu moru: deportaciju u zemlju iz koje su pobjegli kako bi izbjegli masovna hapšenja.

Naime, u kineskim logorima za preodgoj Ujgura nalazi se, prema zadnjim procjenama, milion muškaraca i žena. Cilj je, kako pokazuju interni dokumenti do kojih je nedavno došao BBC, “oprati mozak, očistiti srca, ojačati pravičnost i eliminirati zlo” kod manjina koje su, kao u slučaju ujgurske, svoje pravo na samoodređenje tražili i terorističkim metodama.

Protesti Ujgura u Turskoj ispred kineske ambasade

“Užasavam se deportacije”, otkriva u suzama za AP Melike, supruga Metseydija, odbijajući dati prezime iz straha od odmazde.

“Brinem se za psihičko zdravlje svoga supruga”.

Prve sumnje da je postignut dogovor pojavile su se kada je u decembru blokirana prva pošiljka kineskih vakcina. Zvaničnici su tada rekli da je to zbog nepotpune dokumentacije. Čak i sada u februara, zastupnik vodeće opozicione stranke u Turskoj Yildirim Kaya kaže da je Kina isporučila samo trećinu od 30 miliona doza Sinovaca koje je obećala krajem januara.

“Ovakva odgoda nije normalna. Platili smo te vakcine. Da li Kina ucjenjuje Tursku?, upitao je u službenom dopisu turskoj vladi Kaya i još nije dobio odgovor.

I kineske i turske vlasti međutim negiraju da se zakon o izručenju odnosi na Ujgure. Kineski državni mediji takve su opaske nazvali zamagljivanje, a ministarstvo vanjskih poslova zanijekalo je povezanost donošenja zakona i slanje vakcina.

“Mislim da su vaše špekulacije neutemeljene”, naveli su.

I turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu tvrdi da kašnjenje pošiljke vakcina nije povezano s Ujgurima.

“Ne koristimo Ujgure u političke svrhe, mi smo angažirani na zaštiti njihovih prava”.

Iako je zasad tek nekolicina Ujgura smještena iza rešetaka prije izručenja, nedavna hapšenja raširila su paniku među ujgurskom zajednicom u Turskoj koja broji 50.000 duša.

Manja grupa Ujgura ranijih je godina putovala u Siriju i pridružila se džihadističkim grupama, no većina Ujgura u Turskoj prezire džihadiste i brinu se jer im nanose ljagu.

Advokati zarobljenih Ujgura kažu da u većini slučajeva turska policija nema dokaza o njihovoj povezanosti s terorizmom, a profesor prava iz Ankara Ilyas Dogan smatra da su hapšenja politički motivirana.

“Nemaju nikakvih dokaza, kaže Dogan koji brani šestero uhapšenih”.

Čak i ako zakon bude usvojen u parlamentu, Dogan ne vjeruje da će doći do masovnih hapšenja zbog simpatije koje Ujguri uživaju u turskoj javnosti. No vjeruje da time rastu šanse da se pojedinci izruče Kini.

Abdurehim Parac, ujgurski pjesnik kojega su dvaput hapsili zadnjih nekoliko godina kaže da pritvor u Turskoj djeluje poput hotela u odnosu na uvjete iz pakla u kineskom zatvoru, u kojemu je bio tri godine.

Još ima problema sa spavanjem zbog straha da bi mogao biti vraćen u Kinu: ‘Tamo me čeka smrt’.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare