Nevjerovatno

Skandalozno: Grujičić i Fejzić prave opasan presedan. Ko će i kako upravljati parama za komemoraciju žrtvama genocida

(Ne)očekivan problem pojavio se smjenom Hamdije Fejzića sa pozicije zamjenika načelnika Opštine Srebrenica i to s finansiranjem komemoracije za žrtve genocid u Srebrenici.

Naime, manje je poznato da Opština Srebrenica ima podračun u banci koji je namjenjen isključivo za aktivnosti vezane za komemoraciju, a njim je upravljao zamjenik načelnika Fejzić (drugi čovjek SDA u Srebrenici) odnosno najviše rangirani Bošnjak. No, smjenom Fejzića nema više Bošnjaka.

Dakle, sad bi po ustaljenoj praksi ovim podračunom odnosno novcem za komemoraciju upravljati Fejzićev nasljednik - SDS-ovac Mladen Cvjetinović koji je jučer, nakon što mu je osveštana kancelarija, preuzeo dužnost.

Ipak, čini se da opštinske vlasti sad pokušavaju uspostaviti još opasniji presedan.

Kako Raport saznaje, načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić odlučio je da izda 'Ovlaštenje' po kojem Fejzić - sad kao fizičko lice - idalje može upravljati podračunom namjenjenim za finansiranje komemoracije!

Ono što je opasno u ovom presedanu jeste da načelnik uspostavlja praksu da može bilo kome dati ovlaštenje da upravlja ovim računom, pa tako nema smetnji da iduće godine ovlaštenje dobije neki 'Dodikov Bošnjak'.

Tu se svakako ostavlja ogroman prostor za zloupotrebu ovog računa (za šta već postoje sumnje), na kojeg brojne institucije iz cijele BiH (od raznih nivoa vlasti do privatnih kompanija) uplaćuju novac.

Prema našim informacijama prije nekoliko dana ovim povodom održan je i sastanak kojem je prisustvovao federlni ministar za izbjeglice i raseljena lica Nerin Dizdar. To je on i potvrdio u izjavi za Raport.

"Stav Ministarstva je sve mora ići institucionalno. Mi smo odlučili da ćemo novac uplaćivati sad Memorijalnom centru u Srebrenici. Napravit ćemo sporazum sa Memorijalnim centrom kojim ćemo to definirati da sav nocac ide preko njih. MCS ima ljudske kapacitete i profesionalne i za nas je važno da znamo da će se tim sredstvima upravljati u najboljoj vjeri i za onu namjenu za koju je i uplaćen", naveo je Dizdar.

On ističe kako sad nemaju povjerenje u Opštinu Srebrenica.

"Jer sad nema niko od predstavnika žrtava u Opštini", ističe Dizdar.

Upitan da li je upoznat s tim da je Opština sad dala 'Ovlaštenje' smijenjenom Fejziću da ipak upravlja tim podračunom, Dizdar kaže da ne zna po kojem je to zakonsko osnovu.

"Mi smo to rekli i na ovom sastanku, a tu je bio i Fejzić. Mi se jednostavno nećemo upuštati u te 'aranžmane'", naveo je Dizdar.

On dalje ističe kako je nevjerovatno da Grujičić - koji je smijenio Fejzića - sad daje Fejziću odobrenje da upravlja novcem koji je na podraunu Opštine.

"Meni to djeluje nevjerovatno. Ne želim da vjerujem da je to komunikacija samo oko finansija odnosno oko toga ko će upravljati novce. Ali ja sam rekao je nama u interesu da sve ide institucionalno. Naših novaca neće biti na tom podračunu Opštine", istakao je Dizdar u izjavi za Raport.