Politika

SKB Mostar ne želi Fikretove respiratore. Kadribegović: Iz bolnice su najavili tu mogućnost

Sveučilišna klinička bolnica Mostar će vjerovatno odbiti respiratore koje ovih dana širom Federacije BiH dijeli Federalna uprava civilne zaštite.

Tu je informaciju za Raport potvrdio v.d. direktora FUCZ Mustafa Kadribegović.

„Još nismo dobili ništa službeno, ali u razgovorima sa našim ljudima iz SKB Mostar su iskazali tu mogućnost. Naime, članovi komisije koja vršu raspodjelu imali su kontakte sa SKB Mostar i rečeno im je da će vjerovatno odbiti. Ja nisam razgovarao s njima i nemam još nikakvu službenu informaciju“, kazao je Kadribegović.

Nezvanično nam je potvrđeno da je mostarska bolnica o raspodjeli obavještena telefonskim putem te da tamošnji anesteziolozi smatraju kako respiratori iz Kine ne mogu biti od pomoći pacijentima.

Riječ je o respiratorima koje je za potrebe zdravstvenog sistema FBiH nabavila kompanija „Srebrena malina“ Fikreta Hodžića. Zadnjih sedmica započela je njihova raspodjela i instalacija u bolnicama u Goraždu, Tuzli, Zenici, Tešnju te KCUS-u u Sarajevu. Još nije napravljena njihova verifikacija koja bi trebala biti zadnji korak do toga da respiratori budu u upotrebi pri liječenju pacijenata oboljelih od koronavirusa.