Sport

Skraćena lista za selektora BiH: Sergej Barbarez ili Ivaylo Petev

Sergej Barbarez ili Bugarin Ivaylo Petev bit će novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, saznaje Anadolu Agency (AA).

Emir Spahić i Zvjezdan Misimović, proslavljeni reprezentativci BiH i članovi stručne komisije Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH) za izbor selektora proteklih dana obavili su razgovore sa petoricom kandidata. Nakon što su zvanično pričali i sa Sergejom Jakirovićem, Husrefom Musemićem te Amarom Osimom, skratili su listu pa će članovi Izvršnog odbora N/FS BiH na sjednici u utorak odlučivati između miljenika navijača i ”ikone” nacionalnog bh. tima Barbareza i Peteva, nekadašnjeg trenera zagrebačkog Dinama i bivšeg selektora Bugarske.

Barbarez koji ima nedvosmislenu i ogromnu podršku javnosti prilikom razgovora sa Misimovićem i Spahićem ponudio je iskusne trenere za saradnike u stručnom štabu, ali i istakao da bez dileme vjeruje u reprezentativce BiH, kao i da može napraviti rezultat u četverogodišnjem mandatu kojeg će dobiti novi selektor.

Sa druge strane, i Petev je imao korektan razgovor sa stručnom komisijom ali mu, prema mišljenju pojedinih članova Izvršnog odbora N/FS BiH, ne idu u prilog rezultati tokom trenerske karijere. Isto tako, želja većine članova ”fudbalske vlade BiH” je domaći trener, odnosno u ovom slučaju Barbarez.

Obzirom da ljudi okupljeni oko člana IO N/FS BiH Vice Zeljkovića, budućeg predsjednika Saveza favorizuju Peteva za očekivati je, tj. velike su šanse da u utorak ne bude odluke o izboru nasljednika Dušana Bajevića na ”užarenoj” klupi popularno zvanih ”zmajeva”.

Iako Barbarez trenutno uživa većinsku podršku među 15 članova Izvršnog odbora N/FS BiH, da bi bio izabran za selektora potrebna je dvotrećinska većina glasova od prisutnih na sjednici, uz uslov da imaju kvorum.

Shodno tome, velika je vjerovatnoća da u Novu godinu fudbalska reprezentacija BiH uđe bez selektora, iako kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo počinju već u martu 2021.