nastavak sjednice

Skupština KS raspravljala o izvještajima javnih preduzeća za 2021. i 2022. godinu

Skupština Kantona Sarajevo na nastavku 14. sjednice donijela je Odluku o izmjenama Odluke o obaveznoj preventivnoj sistemskoj deratizaciji na području KS.

Suština predloženih izmjena je u tome da se u proceduri javnog poziva za odabir najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje obavezne preventivne deratizacije na području Kantona Sarajevo, ubuduće od potencijalih izvođača neće tražiti rješenje Ministarstva zdravstva Federacije BiH za prometovanje otrova.

Razlog je, kako je pojašnjeno, što izvođači obavezne preventivne sistematske deratizacije ne moraju imati navedeno rješenje, jer oni upotrebljavaju otrove, ne prometuju ih, te se isto ne treba tražiti u postupku odabira izvođača putem javnog poziva.

Usvojena je i Odluka kojom se novoizgrađenoj ulici koja nema zvaničnog naziva, a koristi se naziv Grdonj do broja 89, na području Općine Centar Sarajevo - MZ "Hrastovi-Mrkovići", daje novi naziv ulica "Hajrudina Ivazovića-Bebana". Takođe, današnjom skupštinskom odlukom je došlo do promjene naziva dijela ulice Panjina Kula na području Općine Centar Sarajevo - MZ "Hrastovi-Mrkovići" u novi naziv ulica "Elvisa Husakovića Elija".

Usvojen je Izvještaj Ministarstva saobraćaja KS o utvrđivanju broja slobodnih dopunskih taksi oznaka za 2023. godinu.

Prema tom izvještaju, zaključno sa 2023. godinom, izdato je 855 dopunskih taksi oznaka i nema uslova da se u 2024. godini taj broj povećava. U protekloj godini izdate su dvije dopunske taksi oznake za prijevoz osoba s invaliditetom, a u ovoj godini su ispunjeni uslovi za izdavanje još četiri takve taksi oznake.

Uz usvajanja Izvještaja o radu Vlade za 2022. godinu, Skupština je prihvatila i izvještaje o radu i finansijskom poslovanju javnih preduzeća Veterinarska stanica, ZOI '84 i Poljoprivredno dobro Butmir za 2021., odnosno 2022. godinu.