Životni stil

Recept za kiflice

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 250 g svježeg sira (kremastijeg)
  • 2 jajeta
  • 100 ml maslinova ulja
  • 100 ml mlijeka
  • prašak za pecivo
  • kašičica soli
  • sjemenke susama, maka ili suncokreta

Priprema:

  1. U dublju zdjelu prosijte brašno s praškom za pecivo, dodajte so, izmiješajte i dodajte svježi sir. Sve dobro izmiješajte.
  2. U manju zdjelicu odvojite bjelanca (žumanca ostavite za premazivanje), istucite ih viljuškom pa dodajte mlijeko i maslinovo ulje. Dobro izmiješajte. U zdjelu s brašnom i sirom dodajte tu smjesu pa rukama zamijesite glatko, mekano tijesto. Ako se tijesto lijepi, dodajte još malo brašna.
  3. Tijesto razvaljajte u dva kruga promjera 35-40 cm pa svakog od njih izrežite na 16 komada/trokuta. Svaki trokut zarolajte od šireg dijela prema užem (možete ih i puniti) i složite na pleh prekriven papirom za pečenje. Premažite žumancima koje ste izmiješali s dvije kašike mlijeka. Pospite susamom, makom ili suncokretovim sjemenkama.
  4. Ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stepeni i pecite 25-30 minuta.
  5. Pečene kiflice izvadite iz pećnice i prekrijte krpom, a kad se ohlade, prebacite u vrećicu i zavežite. Na taj će način duže ostati meke i svježe.