Premier liga

Slavni engleski klub dobio nove vlasnike: Slijede li bolji dani u Liverpoolu?

Kompanija sa sjedištem u Miamiju objavila je kako će preuzeti 94.1 posto vlasništva kluba s Goodison Parka
Wander: Istinski smo počašćeni što smo dio Evertonove porodice

Engleski nogometni prvoligaš Everton ima novog vlasnika, američku kompaniju 777 Partners, koja je za klub iz Liverpoola platila više od 640 miliona eura dosadašnjem vlasniku Farhadu Moshiriju.

Kompanija sa sjedištem u Miamiju objavila je kako će preuzeti 94.1 posto vlasništva kluba s Goodison Parka.

"Istinski smo počašćeni što možemo postati dio Evertonove porodice kao čuvari kluba i smatramo privilegijom što smo u mogućnosti dodatno graditi njegovo ponosno naslijeđe i vrijednosti", objavio je osnivač 777 Partners Josh Wander.

Osim Evertona, 777 Partners u svom vlasništvu ima i italijanskog prvoligaša Genou te belgijski Standard iz Liegea, a ima udio u vlasništvu Seville i Melbourne Victoryja.

Navijačima Evertona ostaje nada kako će s novim vlasnicima krenuti bolje i ekipi na terenu. Naime, Moshiri je stigao u Everton kao vlasnik 49.9 posto kluba 2016. godine, da bi u januaru 2022. njegov udio u vlasništvu narastao na 94.1 posto. No, ekipa je prvo pala iz gornjeg u donji dio poretka na ljestvici Premier lige da bi u posljednje dvije sezone jedva izbjegavala ispadanje iako je u transfere investirano gotovo 750 miliona eura.

I početak ove sezone daje naslutiti kako će se Everton boriti za očuvanje premijerligaškog statusa jer se nakon četiri kola nalazi na 18. mjestu s jednim bodom.