Stižu padavine

Slijedi nova promjena vremena: Atmosferska rijeka nam u naredna dva dana donosi kišu i pljuskove

Nakon pretežno sunčanog ponedjeljka i ugodnih temperatura, našu zemlju u naredna dva dana očekuje kišovito vrijeme. Kako prognoziraju meteorolozi na "BH Meteo", večeras nas očekuje naoblačenje, a tokom ranih jutarnjih sati u Bosnu i Hercegovinu stižu padavine.

Tokom sutrašnjeg dana padavine će zahvatiti cijelu državu.

Preko sjevera Afrike i Sredozemlja dolazi do postepenog formiranja atmosferske rijeke koja će nam u utorak (07.11.) i u srijedu (08.11.) donijeti kišu i pljuskove, a lokalno i obilnije padavine. Tako da nas u noći na utorak očekuje postepeno naoblačenje, a od ranih jutarnjih sati i padavine kojih će najprije biti u Hercegovini i zapadnim dijelovima Bosne.

U utorak tokom dana padavine će se postepeno proširiti na čitavu zemlju. Kiša i pljuskovi koji rijetko mogu biti praćeni grmljavinom. U srijedu će padavine postepeno prestajati, najprije u jutarnjim i prijepodnevnim satima na zapadu i sjeverozapadu zemlje, a kasnije poslijepodne postepeno i u ostatku zemlje.

Po prestanku padavina dolazit će do postepenog smanjenja oblačnosti, tako da će u večernjim satima srijede i u noći na četvrtak biti posve vedro vrijeme posvuda.

U ova dva dana oblinije padavine su izgledne nad Hercegovinom, zapadnim, centralnim i istočnom dijelovima Bosne gdje lokalno može pasti 25 do 50 l/m2. Najmanje padavina se ovog puta očekuje na sjeverozapadu Bosne.

Noć na četvrtak (09.11.) vedra i hladna uz lokalno mraz. Po kotlinama i riječnim tokovima lokalno moguća magla ili niska oblačnost. Četvrtak kasnije tokom dana sunčan uz postepen porast oblačnosti prema kraju dana i u večernjim satima sa zapada.

Petak (10.11.) i subota (11.11.) izgledno da će donijeti nove padavine.

U utorak dnevni maksimumi 15 do 20, lokalno do 22°C. U srijedu većinom 11 do 16°C, a u četvrtak između 14 i 19°C, navode na stranici BH Meteo.