odbili ambasadora

Vučić: Srbija će reagovati nakon formalnog objašnjenja iz Ljubljane

Slovenija je uskratila saglasnost kandidatu Srbije za ambasadora u toj zemlji Zoranu Đorđeviću zbog "formalnih zapreka sigurnosne prirode", objavili su ranije danas beogradski mediji pozivajući se na ljubljanski dnevnik Delo, ali više detalja nije navedeno.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u četvrtak je novinarima rekao kako će Srbija pričekati da vidi formalno objašnjenje Slovenije zašto nije prihvatila primiti Đorđevića za ambasadora, a "u skladu s tim će država reagirati u budućnosti".

Srbijanski predsjednik je danas na vojnom aerodromu u Batajnici prisustvovao prikazu kontingenta od 11 polovnih borbenih helikoptera Mi-35, kupljenih od Kipra, dva nova španska transportna aviona, 22 kupljena francuska radara "Tales", helikoptera H-145 i remontiranog domaćeg borbenog aviona "Orao".

"Malo smo kada u našoj historiji mogli vidjeti ovako što u jednom danu", rekao je Vučić.

On je najavio da do septembra iduće godine treba stići još 10 Airbusovih helikoptera H-145, te da će prva faza remonta za šest letjelica Mi-35 biti završena do kraja januara, za ostalih pet do kraja ljeta.

"Nastavit ćemo jačanje vojske bez obzira na parade onih kojima smeta jaka Srbija", rekao je Vučić i za sljedeću godinu najavio "velika ulaganja u vojsku, veća nego ove" za koju je ustvrdio da je "bila rekordna".

Najavio je i da će Vojska Srbije tražiti dodatni prijem vojnika, "napose u specijalne jedinice".

Vučić je, komentirajući sumnje opzicie kako će izbori zakazani za 17. decembar biti neregularni i pokradeni, ustvrdio da će ih oporba izgubiti i da tim pričama pokušavaju unaprijed naći opravdanje.

"Opozicija će izgubiti izbore, to pokazuju sva istraživanja, i zato o tome pričaju da bi našli alibi za nesposobnost", rekao je Vučić.

On se, iako na dužnosti šefa države, aktivno uključio u izbornu kampanju, a Srpska napredna stranka, s čijeg je čela nedavno formalno odstupio, svoje izborne liste prijavila je pod njegovim imenom "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

On je rekao kako dnevno čita izvještaje o istraživanju javnog mišljenja iz kojih se vidi da opozicija gubi izbore, jer "lažima ne mogu dobiti povjerenje naroda", obmanjujući javnost "jer nisu u stanju ponuditi bilo šta".

"Izgubit će čak i tamo gdje su bili potpuno uvjereni u svoju pobjedu", naveo je Vučić, aludirajući na Beograd, gdje opozicija očekuje uvjerljivije rezultate od Srpske napredne stranke.