Region

Slovenci uvode novčane penale za nevakcinisane? ‘To bi bilo pravedno rješenje‘

U Sloveniji, koja ovih dana bilježi pad epidemioloških trendova u pandemiji koronavirusa, ali ima i dalje vrlo opterećen zdravstveni sistem, razmišljaju o svojevrsnoj novčanoj penalizaciji onih koji nisu vakcinisani, a završe u bolnici zbog covida-19.

To je u razgovoru za Slovenski radio potvrdila Bojana Beović, glavna infektologinja u vladinom savjetu za epidemiju, te predsjednica Ljekarske komore.

“Na jednoj su strani oni koji su bili odgovorni i vakcinisali se, a na drugoj oni koji se ne žele vakcinisati, a uprkos tome uživaju sve beneficije”, kazala je Beović, dodavši da zato dolaze inicijative da nevakcinisani koji završe u bolnici plate dodatnu participaciju, odnosno dio troškova svog liječenja.

“Mislim da bi participacija za nevakcinisane bila pravedno rješenje”, kazala je Beović.

Ona se ne zalaže za uvođenje obaveznog vakcinisanja jer smatra da bi to imalo suprotan učinak i izazvalo javno protivljenje vakcinisanju.

Obvezno vakcinisanje u Sloveniji bi bilo moguće samo ako se o tome osigura opći društveni konsenzus, možda čak putem referenduma, navela je Beović.

Dodala je kako smatra da bi svojim zaposlenicima neki poslodavci trebali odrediti vakcinisanost kao uvjet za rad, ali samo ako za to postoje zakonske mogućnosti.

Slovenska vlada donijela je prije dva mjeseca odluku o obveznoj vakcinaciji protiv covida-19 za zaposlene u državnoj upravi, ali ju je, do konačne ocjene o tome je li to u skladu s ustavom, suspendirao ustavni sud koji će ovih dana o tome donijeti konačni pravorijek.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno više od 2100 novih zaraza koronavirusom, oko 500 manje u odnosu na stanje prije sedam dana, a i drugi epidemiološki indikatori su u silaznoj putanji.

Broj hospitaliziranih još nije počeo padati, ali se smatra da je dosegnuo vrhunac.

“Vidimo svjetlo na kraju tunela jer se čini da broj onih na intenzivnim odjelima neće prijeći 320, kako smo se bojali, ali je glavni problem nedostatak potrebnog kadra”, kazao je u četvrtak za medije Robert Carotta, državni sekretar u ministarstvu zdravstva, zadužen za koordinaciju rada bolnica.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare