Državni zbor

Slovenija uvodi dodatne restrikcije: Jednoglasna podrška ograničenju upotrebe duhanskih proizvoda

Zastupničke grupe u Državnom zboru (parlament) Slovenije najavile su jednoglasnu podrška prijedlogu ograničenja upotrebe duhanskih proizvoda.

Naime, u nastavku redovne sjednice zastupnici su po drugi put, među ostalim, razmatrali prijedlog amandmana o ograničavanju upotrebe duhanskih i srodnih proizvoda, a svi klubovi zastupnika najavili su da će ga podržati na glasanju u četvrtak.

Vladinim prijedlogom amandmana o ograničenju upotrebe duhanskih i srodnih proizvoda zabranjuju se sve arome u grijanim duhanskim proizvodima i elektronskim cigaretama, osim duhana. Također regulira se korištenje nikotinskih vrećica i ukidaju pušačke prostorije.

Državna tajnica Eva Vodnik iz Ministarstva zdravstva rekla je u dopunskom obrazloženju prijedloga izmjena zakona na sjednici Državnog zbora da se tim prijedlogom u nacionalno zakonodavstvo prenosi evropska direktiva koja se odnosi na grijane duhanske proizvode.

Također uvode i druge promjene na nacionalnoj razini koje se odnose na brzo rastuće i promjenjivo tržište elektroničkih cigareta i drugih nikotinskih proizvoda.

"Predloženim mjerama zaštitit ćemo sve, a posebno djecu i mlade od naizgled atraktivnih, ali za zdravlje štetnih proizvoda", istaknula je Vodnik.

Kazala je kako većina tinejdžera počinje koristiti e-cigarete upravo zbog atraktivnih aroma.

Prema njezinim riječima, sve više istraživanja pokazuje da korištenje elektronskih cigareta kod tinejdžera koji inače ne puše povećava rizik da počnu pušiti i obične cigarete.

Upotreba elektronskih cigareta povezana je s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, bolesti dišnog sistema i raka, rekla je Vodnik.