Svijet

Slovenski novinar iznervirao Vučića, morala se umiješati i predsjednica Pirc Musar

Sadašnji dobri odnosi Srbije i Slovenije mogu biti još bolji, a ekonomski još uspješniji, izjavili su u četvrtak šefovi dvije države.

No, kada je posrijedi sloboda medija pokazale su se velike razlike u stajalištima čelnika jedne članice Evropske unije i lidera balkanske države koja želi pristupiti Uniji.

Masovni protesti

Vučić je u četvrtak ugostio predsjednicu Slovenije Natašu Pirc Musar.

Slovenski novinar ga je na konferenciji za novinare upitao o masovnim građanskim protestima "Srbija protiv nasilja". Protesti su izbili nakon dvije masovne pucnjave početkom maja.

Odgovor Vučića bio je ironičan, kao što često odgovara domaćim novinarima.

"Kroz dio tih pitanja vidi se kako i zbog čega Evropska unija nema toliku popularnost", rekao je Vučić, prenosi FENA.

"Ponekad zbog vaše prevelike dobre volje ljudi se osjete poniženima, jer vide kako biste se htjeli miješati u stvari u koje nikada nikome ne biste dopustili da se miješa kada su vaše zemlje u pitanju", dodao je Vučić.

Obraćajući se izravno novinaru, dodao je kako Srbija, za razliku od zemalja EU, nema praksu da "ubije boga u demonstrantima".

"Mi se trudimo da preuzmemo vaše najbolje demokratske tekovine.

Demonstracije legitimni čin

Jedino što još nismo preuzeli je da ubijemo boga u demonstrantima. Mi to ne nećemo raditi, izbjegavat ćemo do posljednjeg trenutka", nastavio je Vučić.

Na to je reagirala Pirc Musar, istaknuvši da su demonstracije u svakoj državi legitiman čin i dio demokracije, a da izvještavanje novinara o tome predstavlja slobodu izražavanja.

"Dio demokracije je i sloboda medija, i na tome također treba raditi, a dio toga su i prosvjedi", rekla je slovenska predsjednica, navodeći da se prosvjeduje i u njezinoj zemlji.

"Nadam se da novinaru niste previše zamjerili na pitanju", rekla je Pirc Musar, na što je Vučić replicirao tako da je zahvalio novinaru "što je postavio takvo pitanje".

"Kod nas je, naravno, sloboda medija takva da bi svakoga dana trebao odgovarati jesam li Hitler ili Musolini. Vama ne želim taj stupanj sloboda“, rekao je Vučić.

Predsjednica Slovenije je izjavila da njezina zemlja vidi zapadni Balkan europskim prostorom i da će se zalagati za proširenje, jer se zemlje regije trebaju pridružiti Uniji.

U pogledu aktualnih napetosti na Kosovu, rekla je da su za smirivanje situacije "potrebne obje strane", dodajući da kosovske vlasti moraju odraditi svoj dio posla.

Ukazavši na značaj odnosa Beograda i Prištine za cijelu regiju, rekla je kako će to pokazati koliko su svi, uključujući Bruxelles, "zajedno zreli" da se situacija smiri.