Buran vikend

Snažan ciklon ide prema regionu: Očekuju nas jako nevrijeme i snažne padavine

Očekuje se nagli rast svih rijeka
Ilustracija

Dio Evrope i našeg područja pod uticajem je snažne ciklonske aktivnosti.

Subota je donijela i nastanak sekundarnog ciklona u Đenovskom zalivu, a on utiče na oblast Alpa, Italije, Jadrana i njegovog zaleđa.

Prvog dana vikenda veoma obilne padavine pogodile su oblast Alpa, u obilne kiše, dok je iznad 1500 metara nadmorske visine vejao snijeg, uz olujne vetrove.

Očekuju nas kiše, ali i natprosječno toplo vrijeme za ovo doba godine

Jako nevrijeme prvog već u petak zahvatilo je Sloveniju, pa je tokom subote širom Slovenije palo puno kiše. Na sjeverozapadu, zapadu i jugozapadu zemlje palo je i više od 200 litara kiše po kvadratnom metru.

Zbog veoma obilnih padavina, u svim predelima Slovenije bilježi se nagli i višemetarski rast, uz opasnost i od poplava, ali dobra vijest je da je u prethodnom periodu zabilježena suša, pa su riječna korita pripremljena za prihvat ogromne količine atmosferske vode.

Istovremeno, iznad 1500 metara nadmorske visine na zapadu i sjeverozapadu Slovenije vejao je snijeg, a palo je čak od 70 do 100 cm snega, pa tako predjeli oko 1600 metara mere i do 2 metra snijega, a Krederica i predjeli iznad 2000 metara i do 310-320 cm snijega, dok je prije padavina bilo oko 200 cm.

Snijeg sa grmljavinom

Snijeg je bio povremeno praćen i grmljavinom, što je uobičajeno za ove predjele, a i zbog blizine Jadrana. Pored obilnog snijega, više planine zahvatio je i orkanski vjetar sa udarima od 150 km/h, uz pravu vejavicu i mećavu.

Inače, snijeg sa grmljavinom uobičajena je pojava u predjelima gdje ima idealnih uslova za to. U Evropi se najčešće javlja na južnim i istočnim predjelima Alpa, u oblasti Dinarida i duž Jadranske obale, odnosno na planinama iznad Jadrana, kao i na planinama duž zapadne i jugozapadne obale Norveške. Česta je pojava i u Sjevernoj Americi pri prodoru ledene vazdušne mase, uz hladni front, a skoro je svakodnevna pojava zimi na istočnoj obali Japana.

Iako rijetka, ova pojava moguća je i u Srbiji, pa ne treba se čuditi o potpuno prirodnoj pojavi snijega sa grmljavinom.

Ono što je interesantno, veoma je oštra granica između predjela sa i bez snijega i to zbog veoma toplog vremena. Nulta izoterma nalazi se na oko 1400 metara, pa svi predjeli do te visine su imali obilnu kišu, a iznad 1500 metara već visinu snijega od preko 100 cm.

Nevrijeme u Sloveniji slabi i slijedi stabilizacija, a sada se olujni sistem premjestio južnije i na udaru veoma obilnih padavina su jug Dalmacije, Hercegovine i Crna Gora.

Cijelu ovu oblast, predjele i uz Jadran, ali i njegovo zaleđe zahvatile su veoma obilne kiše, a očekuju se i snažni pljuskovi sa grmljavinom.

Očekuje se da padne i više od 100 litara kiše, lokalno i do 200 litara, a na jugozapadu Crne Gore, naročito na Orjenu i do 300 litara. Koliko su ovo ogromne količine kiše za dan-dva, govore podaci. Zbog toga se očekuje opasnost od urbanih poplava i bujica, a očekuju se i odroni.

Rast svih rijeka

Očekuje se nagli rast svih rijeka, ali dobra vijest je da je prethodni period bio sušan, pa se bilježi niži vodostaj, ali svakako treba biti oprezan kod manjih bujičnih tokova. Očekuje se i nagli rast u slivu Piva i Tare, Morače, Zete i Neretve.

Kiša će padati i na višim planinama našeg regiona, naričito u zaleđu Jadrana i na Dinaridima, uz grmljavinske pljuskove, a sneg se očekuje samo na najvišim planinama, uglavnom iznad 1800-2000 metara nadmorske visine. Dakle, sitzacija sa snegom biće slična kao i u Sloveniji i na Alpima.

Inače, obilne padavine i grmljavinske oluje biće posljedica orografije, jer kako se područje nalazi u prednjem sektoru ciklonu, preovladavaju južna strujanja, a kada vlažne vazdušne mase sa Jadrana udare o visoke primorske planine Dinarida, dolazi do naglog uzdizanja vazduha, kondenzacije i stvaranja moćnih oluja i ekstremno obilnih padavina.

Nakon vikenda sa veoma obilnim padavinama, ponedjeljak će donijeti stabilizaciju vremena i prestanak padavina, ali i slabljenje vjetra.