narodni lijek

Snižavate li djeci temperaturu krompirom u čarapama? Evo šta kaže doktor

Stavljanje kriški krompira u čarape jedan je od popularnijih narodnih lijekova za snižavanje povišene temperature, a sad je postao viralni hit zahvaljujući TikToku, piše The Mirror.

Mnogi influenseri stavljaju po dvije kriške krompira u vlastite čarape i u one od svojih beba zbog ovog bizarnog trenda. Mnogi vjeruju da se tako izvlače toksini, smanjuje temperatura i, čak, sprječavaju bolesti.

Tiktokerica koja ima profil pod imenom g0dblesstac0s jedna je od mnogih koja je tu metodu isprobala na vlastitom novorođenčetu. "Iskoristila sam savjet iz bapske priče… Djeluje! Sad joj je već bolje", napisala je uz video na kojem se vidi kako skida čarapice s krompirom s djetetovih stopala.

@g0dblesstac0s It works! She all better now… #fyp #oldwivestales #potatosocks #momsoftiktok #kidsoftiktok #babytiktok #sickbabyhack ♬ Desperate - NEFFEX & NoCopyrightSounds

Dr. Lawrence Cunningham, zdravstveni stručnjak i penzionisani liječnik opće prakse u UK Care Guideu, tvrdi da, iako se krompir možda koristio u raznim narodnim lijekovima, nema naučnih dokaza koji bi sugerirali da je on zapravo dobar za snižavanje temperature.

"Pretpostavljam da je stavljanje kroumpira u čarape za izvlačenje toksina ili liječenje bolesti postalo popularno jer roditelji traže prirodne lijekove za bolesti svoje djece", rekao je.

Snižava li krompir temperaturu?

"Sa naučnog stajališta, nema dokaza koji podržavaju učinkovitost ove metode u liječenju groznice ili izvlačenju toksina. Ideja može potjecati iz narodnih lijekova, ali, za mene, nedostaje joj medicinska potvrda", istaknuo je stručnjak.

Bakterije i virusi koji izazivaju prehladu općenito se nalaze ustima, grlu ili nosu zaražene osobe. Ti se patogeni, zatim, mogu širiti kada ta osoba kiše ili kašlje i tako ispušta kontaminirane kapljice u zrak.

Važno je da te kapljice ne mogu prodrijeti kroz nečiju kožu, što znači da se bolesti ne mogu širiti samim kontaktom, osim ako ne dodirnete te kapljice i nesvjesno ih stavite u usta. To je uglavnom zato što koža djeluje kao barijera protiv bolesti.

Dakle, to isto vrijedi i krompir, s tim da koža nije propusna za tvari koje bi se mogle apsorbirati iz ovog povrća.

Nuspojave snižavanja temperature krompirom

"Neki bi mogli izvijestiti da se učinak hlađenja koji doživljavaju može pripisati vlazi iz krompira, što bi moglo pružiti privremeni placebo učinak, ali ne i stvarnu promjenu. Korištenje prirodnih lijekova ponekad može pružiti psihološku utjehu pojedincima koji preferiraju holistički pristup zdravlju", istaknuo je dr. Cunningham.

Iako se čini da trik s krompirom nema loših nuspojava, dr. Cunningham također kaže da bi oslanjanje samo na to moglo dovesti ljude u opasnost, osobito bebe. "Iako je stavljanje krompira u čarape uglavnom bezopasno, postoje potencijalne neizravne nuspojave", naglasio je.

"Na primjer, oslanjanje na ovu metodu za ozbiljna stanja kao što je visoka temperatura može rezultirati odgodom učinkovitijih medicinskih tretmana. Ovo je posebno ključno za bebe i malu djecu čije se zdravlje može brzo pogoršati ako se groznica ne liječi pravilno", upozorio je dr. Cunningham.

On savjetuje praćenje temperature pomoću pouzdanog toplomjera i javljanje liječniku ako je temperatura dugotrajna ili vrlo visoka.

"Uvijek preporučujem korištenje medicinski odobrenih metoda kao što su paracetamol ili ibuprofen, koje su sigurne ako se koriste u skladu sa smjernicama. Osim toga, osiguravanje da dijete ostane hidrirano i da se odmara u ugodnom okruženju također može pomoći u učinkovitom upravljanju groznicom… Iako internet može biti vrijedan izvor za razmjenu informacija, on također ima potencijal za širenje dezinformacija", rekao je dr. Cunningham.