Svijet

Snježne mećave napravila haos u Atini i Istanbulu. Pogledajte snimke

Obilne snježne padavine u Grčkoj uzrokovale su haos u cestovnom i željezničkom prometu, a u Turskoj je zbog nevremena zatvorena istanbulski aerodrom. Spasilačke ekipe, uključujući vojsku, cijelu noć su evakuirale hiljade ljudi koji su ostali zameteni u svojim automobilima na autocesti kod Atene.

Do utorka ujutro evakuirano je više od 3500 ljudi, od kojih su neki napuštali svoje automobile i pješačili u noći po autocesti. Oko 1200 automobila ostalo je zameteno snijegom na Attiki Odosu, glavnoj atenskoj obilaznici, rekao je glasnogovornik vlade Giannis Oikonomou.

“Imali smo vrlo tešku noć i u toku je nadljudska evakuacija na Attiki Odosu”, rekao je Oikonomou za grčku televiziju. “Još smo u vrlo teškoj fazi, jer prognoze govore da ćemo se za neko vrijeme opet imati (vremenske) teškoće”, rekao je.

Kako su temperature padale tokom noći, vojnici su dijelili hranu, vodu i pokrivače vozačima, od kojih su neki ostali u automobilima više od 10 sati. Televizijske snimke prikazuju cestu i vozila prekrivene snijegom.

Petnaest putnika je povrijeđeno kada je vozilo željezničkog prijevoza pokušalo povući vlak s oko 200 putnika koji se zaustavio u velikom snijegu u središnjoj Grčkoj. Vlasti su u utorak proglasile neradni dan te zatvorile javne urede i privatne kompanije osim supermarketa, apoteka i benzinskih pumpi na širem području Atene i na nekim otocima.

U dijelovima Atene nestalo je struje, a operater mreže rekao je da su radovi u toku. Predviđa se da će oluja, nazvana Elpida, trajati do srijede.

Letovi sa istanbulskog aerodroma obustavljeni su do utorka poslijepodne zbog loših vremenskih uvjeta koji su izazvali prometni haos u najvećem turskom gradu. U istanbulskoj luci letovi su najprije obustavljeni u ponedjeljak poslijepodne, kad je zimsko nevrijeme pogodilo grad od gotovo 16 miliona stanovnika.

Nacionalni avioprijevoznik Turkish Airlines i privatni prijevoznik Pegasus također su u utorak izvijestili o prekidima u manjem aerodromu Sabiha Gokcen, na azijskoj strani grada.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare