formiranje vlasti

SNS ponovo bez većine u Skupštini Beograda. Hoće li Vučić najaviti nove izbore

Konstitutivna sjednica Skupštine Beograda odgođena je u petak, drugi put u dva tjedna, što čini gotovo izvjesnim ponavljanje izbora u srbijanskoj prijestolnici jer vladajući SNS ne može osigurati legitimnu većinu vijećnika poslije decembarskih izbora 2023., za koje opozicija tvrdi da su pokradeni.

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je 49 mandata na lokalnim izborima 17. decembra, a proevropska opoziciona koalicija lijevog centra "Srbija protiv nasilja" (SPN) 43 od ukupno 110 vijećnika, dok koalicijski partneri naprednjaka socijalisti (SPS) imaju pet.

Niko nema većinu

Konzervativna desna koalicija NADA ima sedam vijećnika, a pokret "Mi-glas naroda", koji predvodi kontroverzni ljekar Branimir Nestorović šest, ali SNS nije ni u ponovnim pokušajima uspjela pridobiti više od dva vijećnika s liste tog pokreta, koji se u međuvremenu raspao.

Opozicija optužuje vladajuće da su "pokrali volju građana" izbornim inženjeringom i dovođenjem birača iz RS i gradova u Srbiji u kojima 17. decembra nije bilo lokalnih izbora. Brojne primjedbe imali su i međunarodni promatrači, što je konstatirano i u izvještaju OSCE-ove promatračke misije ODIHR.

Evropski parlament usvojio je 8. februara rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim izbornim nepravilnostima, te predlaže suspenzija pristupa Srbiji evropskim fondovima, ukoliko se dokaže da su vlasti bile direktno umiješane u prevaru birača.

Vučić ne isključuje ponavljanje izbora u Beogradu

Izabrani opozicioni vijećnici poredali su se i danas ispred skupštinske govornice istaknuvši brojne transparente kojima ukazuju na krađu izbora, a u izjavama novinarima ocijenili su da izvjesno slijede novi izbori.

"Trebaju pošteno reći da nemaju većinu", poručio je Vladimir Obradović, kandidat za gradonačelnika Beograda s opozicione liste "Srbija protiv nasilja", ne isključivši mogućnost da vladajući "šestocifrenom ponudom" kupe dodatne mandate vijećnika pokreta "Mi-glas naroda".

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, čije ime je nosila izborna lista naprednjaka "Aleksandar Vučić - Srbija ne smije da stane", rekao je ranije da SNS ima "legalnu, ali još ne i legitimnu većinu", ne isključivši mogućnost ponavljanja beogradskih izbora ako SNS ne uspije osigurati više od polovine mandata u gradskom parlamentu.

U postizbornoj krizi nakon 17. decembra hiljade ljudi je protestima u srbijanskoj prijestolnici tražilo ponavljanje izbora, a pokušaj grupe izabranih opozicionih vijećnika da uđu u Skupštinu Beograda tokom jednog od protesta vladajući su nazvali "rušenjem ustavnog poretka".

Opozicija ukazuje na podatak da je za opozicione liste glasalo 497.000 građana Beograda, a za vlast 411.000, te da je to "vrlo jasna poruka građana Beograda aktuelnoj vlasti", koju sada u tehničkom mandatu predvodi donedavni gradonačelnik i nekadašnji vaterpolski reprezentativac Aleksandar Šapić.

Posljednji rok za formiranje Skupštine Beograda istječe 3. marta, a od tada počinje teći rok od mjesec dana u kojem predsjednik Skupštine Srbije u periodu od 45 do 60 dana treba raspisati nove izbore, prenosi Hina.