upućen zahtjev

SNSD-ovci i zvanično zatražili zakazivanje sjednice Parlamenta BiH na kojoj će tražiti protjerivanje stranaca i zabranu OHR-a

Klub zastupnika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je danas predsjedavajućem Predstavničkog doma zahtjev za održavanje hitne sjednice ovog doma, izjavila je šefica Kluba SNSD-a Sanja Vulić.

Klub zastupnika SNSD-a zatražio je da tačka dnevnog reda bude "Razmatranje aktuelne političke situacije u institucijama BiH - ustavna zakonodavna uloga Parlamentarne skupštine u skladu sa članom IV 4.a) Ustava".

Vulić je izrazila očekivanje da će sjednica biti održana naredne sedmice, ali o datumu nije mogla govoriti.

"Prema Poslovniku, o opravdanosti i hitnosti sjednice odlučuje predsjedavajući ovog doma. Unaprijed govoriti o materijalu i ishodu sjednice, bilo bi neodgovorno. Razgovarat ćemo o detaljima na samoj posebnoj sjednici", istakla je ona.

Radi se o zahtjevu za sjednicu koji je još prije desetak dana najavio šef SNSD-a Milorad Dodik. Tema bi trebala biti protjerivanje stranaca odnosno visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i ambasadora SAD Michaela Muprhyja.

SNSD će tažiti i, kako je Dodik najavio, da Parlament BiH ukine sve nametnutne odluke i se usvoji stav o suverenoj BiH koja će sama donositi svoje odluke.

No, ove zahtjeve već su skoro sve stranke odbile.