Politika

SNSD prijavljen CIK-u zbog marketinške kampanje za “mirni razlaz”

Generalni sekretar Nezavisnog bloka Vedad Gačanović je Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine prijavio Savez nezavisnih socijaldemokrata zbog direktno iskazane tendencije prema rušenju Ustavnog poretka Bosne i Hercegovine te organizirane plaćene medijske kampanje na društvenoj mreži Youtube.

“Nedopustivo je ignorisati i stalno omalovažavati zvanične insitucije i zakone Bosne i Hercegovine, a još više je pogubno ne reagirati i to na konkretan i moguć način”, kazao je.

Osudio je provođenje bilo kakve kampanje o mirnom razlazu Bosne i Hercegovine te istakao da je neophodna hitna i konkretna akcija institucija BiH.

“U ovom slučaju su očigledne i povrede Zakona o finansiranju političkih stranaka koje su jasne i u direktnoj su vezi s osnivačkim aktima političkih stranaka koje se finansiraju sredstvima iz budžeta ove zemlje na različitim nivoima. Zbog nezakonitog korištenja tih sredstava propisane su jasne kazne do 10.000 KM”, kazao je.

Naglasio je da je Savez nezavisnih socijaldemokrata povrijedio i primjene Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini jer otvoreno i sponzorirajući poziva na ocjepljenje i razilaženje, što je čak i u surotnosti s odrednicama njihovog Programa i Statuta dostupnog na njihovoj oficijelnoj web stranici.

“Očekujem pozitivan ishod od Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, sankciju za Savez nezavisnih socijaldemokrata i nadam se da će u budućnosti organi ove zemlje reagirati hitro i učinkovito, pogotovo po službenoj dužnosti neovisno o bilo čijoj prijavi,“ izjavio je Gačanović, saopćeno je iz Nezavisnog bloka.Povezani postovi: