Politika

SNSD u Višegradu nudio visoke pozicije i stanove odbornicima. SDA se prodala?

Prije samo nekoliko dana odbornici Skupštine Opštine Višegrad izglasali su inicijativu za opoziv načelnika ove opštine Mladena Đurevića.

Nema pritiska

Podsjetimo, stalni problemi između načelnika Đurevića i skupštinske većine, koju čini 11 odbornika iz osam stranaka, kulminirali su na tematskoj sjednici Skupštine sa samo jednom važnom tačkom dnevnog reda – opozivom sa funkcije prvog čovjeka ove lokalne zajednice.

U obrazloženju je nevedeno nekoliko razloga zbog čega se traži smjena načelnika.

Između ostalog, istaknuto je da je glavni razlog nepridržavanje i neosiguravanje primjene odredbi Zakona o lokalnoj samoupravi, Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske, Zakona o službenicima i namještenicima u jedinicama lokalne samouprave RS, Statuta Opštine Višegrad i Poslovniku o radu Skupštine Opštine Višegrad.

Međutim, ovdje nije kraj problema u Višegradu. Sada načelnik Višegrada ne želi da potpiše nabavku izbornog materijala.

Ovu informaciju je za Raport potvrdio i Muamer Sofović (NiP), predsjednik Skupštine u Višegradu.

"Trenutno nema pritiska ni na mene niti na druge odbornike. Imamo samo sada problem sa načelnikom jer neće da potpiše nabavku materijala", kazao je Sofović.

U medijima se počelo špekulirati o tome da je načelnik SNSD-a nudio stanove u Beogradu, Bijeljini, Novom Sadu... u zamjenu da odbornici pređu na njegovu stranu.

"Iskreno to jeste istina, i to se nudilo kada je trebala da se ova većina pravi. Meni niko nije nudio te pozicije direktora, načelnika odjeljenja...

SNSD je to nudio, ali opet su izgubili. SDA je stao uz SNSD. Dakle, SNSD je predsjedniku Opštinskog odbora SDA za Višegrad obećao da će biti savjetnik načelnika i da će imati platu od 1.200 KM.

Za tu platu ne mora dolaziti na posao. Radi se o čovjeku koji ima 67 godina", kazao je Sofović.

Muamer Sofović

Međutim, SNSD je odborniku SDA Edinu Karamanu obezbijedio dobru poziciju.

Zaposlen je u Sportskoj ustanovi "Drina".

Prodao se SDA

"Tu su ga zaposlili da bi ostao uz SNSD. To su jedina dva čovjeka koja su uz SNSD i ovog načelnika, svi ostali su se ogradili od svega toga. Opoziv će proći u to nema sumnje", istaknuo je Sofović za Raport.

Odbornik Zoran Papić za Raport je kazao da je jedan od onih koji su imali ponude SNSD-a.

Za naš portal je detaljno opisao šta mu je sve ponuđeno. Njegovo je bilo da bude uz načelnika, a zauzvrat dobija visoke pozicije i stanove gdje poželi.

"Načelnik je poslao odbornike i prijatelje u više navrata. On lično nije dolazio. Bio sam u autu sa prijateljem i naišao sam na tog jednog odbornika. Zaustavio je auto i pitao me kada ćemo da pijemo kafu, te ponudio mi da budem predsjednik Skupštine, kako bi napravili većinu.

Rekao sam odmah da ne želim. Rekao je da će me zvati, rekao sam da ne treba. Prošlo je nekoliko dana i nazvao me. Kazao mi je tada telefonom, da mi nude od Banje Luke, Novog Sada, Beograda šta god želim da mi kupe.

Kaže: "Šta želiš samo zini da ti kupim". Rekao sam da nema ništa od toga. Nema novca kojim mogu da me plate. Opština propada zbog njih", pojašnjava Papić.

Kao potencijalni kandidati za novog načelnika spominju se Sonja Mitrašinović ili Pera Petrović.

Bitno je napomenuti da će se referendum o opozivu održati 12. juna ove godine.