alla pizzaiola

Sočno do boli: Recept za najmekše šnicle na svijetu

Carne alla pizzaiola italijansko je jelo koje podrazumijeva termičku obradu mesa sa sastojcima i začinima tako da ima okus po pizzi
Carne alla pizzaiola italijansko je jelo koje podrazumijeva termičku obradu mesa sa sastojcima i začinima tako da ima okus po pizzi.
Postoji velik broj različitih recepata za carne alla pizzaiolu

Carne alla pizzaiola italijansko je jelo koje podrazumijeva termičku obradu mesa sa sastojcima i začinima tako da ima okus po pizzi.

Nije poznato ko ga je prvi pripremio, ali inspiriran je napuljskim običajem pripreme žilavijih komada junetine s paradajzom, maslinovim uljem, bijelim lukom i bijelim vinom dovoljno dugo da se meso omekša.

Postoji velik broj različitih recepata za carne alla pizzaiolu, a dobar dio uključuje i prepoznatljive začine poput bosiljka i origana, koji pizzama daju karakterističan okus.

Mi vam donosimo recept za vrlo jednostavnu, laku i brzu verziju šnicli koji imaju okus po pizzi.

Sastojci za šnicle alla pizzaiola:

  • 800 g narezanog paradajza
  • 180 g zelenih maslina
  • 65 ml bijelog vina
  • 4 odreska od ramsteka debljine oko 2,5 centimetara
  • 3-4 čehna bijelog luka
  • 2 paprike
  • 2 luka
  • 2 kašike kapara
  • so i biber po želji
  • biljno ulje za pirjanje

Priprema šnicli alla pizzaiola:

  1. Dobro posolite i pobiberite odreske s obje strane – pustite da se odresci mariniraju na sobnoj temperaturi oko 10 minuta.
  2. U velikoj tavi zagrijte malo biljnog ulja pa zapecite odreske oko dvije minute sa svake strane.
  3. Uklonite odreske iz tave i stavite ih sa strane. Pokrijte ih aluminijskom folijom.
  4. U tavu dodajte još ulja pa na njemu prepirjajte luk i papriku narezane na tanke trake. Posolite i pirjajte oko pet minuta uz često miješanje dok ne omekšaju.
  5. Dodajte nasjeckani bijeli luk i pirjajte ga oko pola minute.
  6. Podlijte tavu s vinom i postružite eventualne komadiće koji su se primili za dno. Kuhajte sve zajedno oko pola minute.
  7. Dodajte nasjeckani paradajz (svježi ili iz konzerve), narezane masline i kapare.
  8. Kada umak zavrije, smanjite temperaturu i vratite odreske u umak. Kuhajte sve zajedno oko pet minuta (ili dok se meso dovoljno ne omekša) da se meso termički obradi do kraja, a okusi sljube.
  9. Poslužite odreske tople s umakom i začinskim biljem po želji. Uz jelo dodajte krišku hljeba i/ili sezonsku salatu.