HAOS U GRADU

Šok i nevjerica u Brazilu: Santos ispao iz lige prvi put u 111 godina

Santos, velikan i simbol ne samo brazilskog fudbala nego i Brazila općenito, prvi put u 111 godina historije ispao je iz brazilske Serie A
FOTO: Screenshot/X/Brasil Football

Dramatičnim domaćim porazom od Fortaleze (2:1) golom u šestoj minuti nadoknade te jednako tako izborenom pobjedom Vasco da Game (2:1) nad Bragantinom, dogodilo se nešto nezamislivo.

Nezamislivo se dogodilo u neviđenoj drami

Santos, velikan i simbol ne samo brazilskog fudbala nego i Brazila općenito, prvi put u 111 godina historije ispao je iz brazilske Serie A. Nepojmljivi je to debakl kluba koji je osvojio 22 naslova savezne države Sao Paulo, 8 brazilskih titula, 3 Cope Libertadores i 2 Interkontinentalna kupa.

No va a bajar! Final whistle as Vasco celebrates escaping relegation in the Brazilian Série A
byu/mattomate9 insoccer

Klub koji je svijetu dao Pelea, Neymara i O Jogo Bonito

No, najslavniji je po tome što je u njemu ponikao Pele, možda najveći fudbaler svih vremena. Mnogi ne znaju da moto "O Jogo Bonito" ili "Prekrasna igra", kojim se opisuje i slavi brazilski način igranja fudbala, potiče zapravo iz 60-ih godina prošlog vijeka i posvećen je Santosu. Tada je skovan za ekipu predvođenu Peleom, koja je upravo spomenutim stilom igre zavladala Brazilom, Južnom Amerikom i svijetom.

Pedeset godina kasnije u Santosu se pojavio fenomen koji je ubrzo proglašen Peleovim nasljednikom, a 2011. je upravo predvođen Neymarom (19) osvojio zadnji kontinentalni naslov.

Ispadanje Santosa pokrenulo je haos i palež po gradu

Ispadanje Santosa iz prve lige izazvalo je velike nerede, haos i palež po ulicama istoimenog lučkog grada u kojem živi oko milion ljudi.