Svijet

Šokanta tvrdnja kineskog naučnika. Koronavirus potiče od ljudi?

Kineski naučnik tvrdi da koronavirus (COVID-19) možda potiče od ljudi, javlja Anadolija.

Kancelarija za informisanje kineskog državnog vijeća održala je u subotu konferenciju za novinare u Pekingu. Na konferenciji se razgovaralo o najnovijim nalazima o praćenju porijekla koronavirusa.

Koronavirus: Uzorci sa pijace

Genetske sekvence virusnih uzoraka su uzete sa pijace morskih plodova Huanan u Wuhanu. Za ovu pijacu se smatralo da je "nulta" tačka pandemije, Sekvence su bile "skoro identične" onima kod pacijenata zaraženih koronavirusom.

To sugeriše da COVID-19 možda potiče od ljudi.

Istraživači su analizirali više od 1.300 uzoraka DNK prikupljenih od životinja i okoliša na tržnici. Koronavirusa nije bilo ni u jednom od 457 ispitanih životinjskih uzoraka.

To poništava mogućnost prenošenja sa životinja.

Nema dovoljno dokaza

"Ovi nalazi ukazuju na to da se u slučajevima na tržnici virus prenosio sa drugih ljudi, a ne sa prodatih životinja", rekao je Tong Yigang sa Univerziteta hemijske tehnologije u Pekingu.

Još uvijek nema dovoljno dokaza koji bi podržali nedavne studije koje su sugerirale da su rakunski psi porijeklo koronavirusa, dodao je on.

Profesor je rekao da također nema podataka o mogućnosti da je virus stvoren u laboratoriji.

Prvi slučajevi COVID-19 prijavljeni su u Wuhanu u centralnoj Kini u decembru 2019. godine. Kasnije se koronavirus proširio svijetom.

Proglašena je globalna pandemija koja je odnijela milione života.