Anketa

Šokantan podatak iz RS: Nikad manje građana nije bilo za ulazak u EU

Ulazak BiH u EU potpuno podržava tek 18 odsto ispitanih građana u Republici Srpskoj, rezultati su istraživanja agencije Metriks.

Nepovjerenje građana prema integracijama rezultat su globalnih dešavanja, sporog procesa pridruživanja i čestog uslovljavanja od EU, smatra resorni ministar Zlatan Klokić.

Istraživanje je pokazalo i da građani smatraju da su najveći prijatelji RS Rusija, Mađarska i Kina i da će ovaj bh. entitet za pet godina biti još bolje mjesto za život.

Uglavnom ne - 18 odsto i uopšte ne - 28 odsto, najčešći je odgovor kod 1.200 ispitanika na pitanje "Da li podržavaju ulazak BiH u EU".

Njih 20 odsto podržava ulazak BiH u Evropsku uniju, a 16 odsto građana ne zna ili je odbilo odgovoriti na ovo pitanje.

Više od 60 odsto ispitanika ne zna šta bi ulazak u EU donio RS, ili kako bi uticao na kvalitet njihovih života.

"Vidimo da gotovo 40 odsto ispitanika smatra da ulazak u EU ne bi imao direktan uticaj na njihov život", naveo je Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske.

"Istraživanje je sprovedeno od 9. do 14. oktobra na teritoriji RS na uzorku od 1.200 ispitanika, a polna struktura ispitanih je 51 odsto žena i 49 odsto mušaraca, prosječne starosti 47 godina, a 73 odsto ispitanika ima srednji nivo obrazovanja", dodala je Maja Prerad, predstavnica agencije Metriks.

Građani su odgovarali i na pitanje da li su zabrinuti za opstanak RS u narednih 10 godina, zbog "pritisaka zapadnih sila i iz Federacije", prenosi RTRS.

U većem procentu bilo je onih koji smatraju da će Republika Srpska u narednih pet godina biti bolje mjesto za život, te da se treba okrenuti ka onim zemljama koje žele istinsku ekonomsku i političku saradnju, a kao takve su naveli Rusiju, Mađarsku i Kinu.