Kriminal

Šokantni detalji iz sudnice: Hadžibajrića u Skyu zvali ‘Beg’, uzimao 80 posto zarade od parkinga. Imao poseban zahtjev za sina i Karišika

U Kantonalnom sudu u Sarajevu trenutno se održava ročište za određivanje pritvora Ibrahimu Hadžibajriću i Almi Destanović.

Oni su uhapšeni u akciji 'Start' zbog organiziranog kriminala i pranja para.

Novinar Raporta koji prisustvuje ročištu donosi detalje šta se dešavalo u sudnici.

Tužilac Darko Soldat je naveo niz dokaza o kriminalu, a Hadžibajrić je upitan da li su mu poznati nadimci koji se spominju u aplikaciji Sky: Ibro, Hadžija i Beg.

Hadžibajrić je kazao da nikad nije čuo za nadima Beg i da ga tako niko ne zove.

Tužilac je kazao da se iz Sky aplikacije vidi da je ipak imao nadimak Beg.

Sin Hadžibajrića, Seid imao je nadima "Rajvosa", dok je Elmedin Kariši imao nadim "Medo".

Tužilac je kazao da se terete da su se udružili kako bi činili krivično djelo "Organizirani kriminal".

Iz poruka se vidi kako je Hadžibajrić naredio sinu Seidu i Karišiku da izbrišu sve zajedničke fotogtrafije sa društvenih mreža i da izbjegavaju bilo kakav javni kontakt.

Jedini koji bi ostvarivali kontakt su Hadžibajrić stariji i Karišik kada bi trebala biti izvršena primopredaja novca od zarade na parkinzima koje je Hadžibajrić ustupio firmama Karišika.

Iz prepiski se vidi da je Karišik Hadžibajriću davao čak 80 posto zarade.

Dešifrovanjem Sky aplikacije vidi se da je Karišik dobijao datume i mjesto gdje će se sastajati s Hadžibajarićem radi dostave novca.

Jedne prilike je Karišik poslao fotografiju brojača novca, a Seid mu je rekao da 'Bega zanima koliko je novca zarađeno'.

Terete Seida da mu je na račun uplaćeno 150.000 eura nakon što je Hadžibajrić izdao zemljište u Starom Gradu koje je bilo pod zaštitom Komisije za nacionačlne spomenike.