potraga za djecom

Šokantno otkriće BBC-ja: Kako je oduzeta ukrajinska djevojčica završila kao usvojeno dijete Putinovog saveznika

Ključni politički saveznik Vladimira Putina usvojio je dijete oduzeto iz ukrajinskog dječjeg doma, prema dokumentima koje je otkrila BBC-jeva Panorama.

Sergey Mironov, 70-godišnji čelnik ruske političke stranke, nalazi se u zapisniku o usvajanju dvogodišnje djevojčice koju je 2022. uzela žena s kojom je sada u braku.

Zapisi pokazuju da je djevojčin identitet promijenjen u Rusiji.

Mironov nije odgovorio na konkretne navode istrage.

Ali u četvrtak ujutro objavio je opću kritiku na svom Telegram računu o napadima lažnim informacijama na njega i njegovu porodicu.

Dijete, koje se izvorno zvalo Margarita, jedno je od 48 nestalih iz Khersonskog regionalnog dječjeg doma kada su ruske snage preuzele kontrolu nad gradom.

Oni su među oko 20.000 djece koju su, prema ukrajinskoj vladi, odvele ruske snage od početka sveobuhvatne invazije 2022.

Ranije ove godine Međunarodni krivični sud (ICC) izdao je naloge za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina i njegove povjerenice za prava djece, Marije Lvove-Belove, zbog navodne nezakonite deportacije ukrajinske djece na teritoriju pod kontrolom Rusije, s namjerom da ih se trajno ukloni iz vlastite zemlje.

Ruska vlada kaže da ne deportira ukrajinsku djecu, ali ih evakuira kako bi ih zaštitila od rata.

BBC je sarađivao s ukrajinskom istražiteljicom za ljudska prava Victorijom Novikovom kako bi saznali šta se dogodilo s Margaritom i ostalom djecom. Novikova je pripremila dosje s novim dokazima za ukrajinsko glavno tužiteljstvo, koje će ga predati ICC-u.

Kratka prezentacijska siva linija

Misterija koji okružuje Margaritu započela je kada se žena u lila haljini pojavila u Khersonovoj dječjoj bolnici, gdje se 10-mjesečno dijete liječilo od napadaja bronhitisa u augustu 2022.

Margarita je bila najmlađa štićenica mjesnog dječjeg doma koji se brinuo o djeci koja su imala zdravstvenih problema ili su roditelji izgubili skrbništvo nad njima ili su umrli.

Margaritina majka odrekla se skrbništva ubrzo nakon njenog rođenja, a za oca se nije znalo.

Doktorica Nataliya Lyutikova, koja je vodila liječenje dojenčadi u bolnici, rekla je da je bila nasmijana beba koja je voljela maziti ljude.

Žena koja je došla, odjevena u ljubičasto, predstavila se kao "šefica dječjih poslova iz Moskve", prisjeća se dr. Ljutikova.

Kherson - sada ponovno pod ukrajinskom kontrolom - tada je bio u šestom mjesecu ruske okupacije.

Ubrzo nakon što je žena otišla, dr. Ljutikova kaže da je primila višestruke telefonske pozive od službenika kojeg je imenovala Rusija, a koji je nedavno bio zadužen za dječji dom. Službenik je zahtijevao da se Margarita odmah vrati u dom.

Za sedam dana Margarita je otpuštena iz bolnice. Sljedeće jutro osoblje dječjeg doma zamoljeno je da je pripreme za put.

"Bojali smo se, svi su se bojali", rekla je Lyubov Sayko, medicinska sestra u domu.

Opisala je kako su ruski muškarci - neki u vojničkim maskirnim hlačama, jedan u crnim naočalama i s aktovkom - stigli po djevojčicu.

"Bilo je kao iz filma", rekla je.

Ali ovo je bio samo početak.

Sedam sedmica kasnije, Igor Kastyukevich, ruski parlamentarac odjeven u vojne uniforme, stigao je u dom i, s drugim dužnosnicima, počeo organizirati deportaciju preostale djece, uključujući Margaritinog polubrata Maxyma.

"Oni su nam ih uzeli iz ruku i iznijeli", rekla je gospođa Sayko.

Videosnimak - koji je na Telegramu postavio Kastyukevich - prikazuje djecu, umotanu u svoju vanjsku odjeću, kako ih unose u autobuse i kola hitne pomoći i odvoze.

"Djeca će biti odvedena u sigurne uvjete na Krimu", rekao je Kastyukevich dok su djecu utovarivali. Krim je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. G. Kastjukevič je događaj prikazao kao humanitarnu misiju.

Ponoćni voz

Pet mjeseci BBC je pokušavao ući u trag Margariti i ostalih 47 djece, radeći s Victorijom Novikovom.

Pronalaženje izgubljene djece na mjestu golemom poput Rusije, zemlje s više od 17 miliona kvadratnih kilometara, nije lak zadatak.

Žena u ljubičastom identificirana je kao Inna Varlamova

Prvi posao bio je identificirati misterioznu ženu u lila koja je posjetila Margaritu u bolnici prošlog augusta.

Victoria je otkrila ruski dokument koji je odobrio Margaritino prebacivanje u moskovsku bolnicu na medicinske pretrage. Na dokumentu je navedena žena: Inna Varlamova. Pretraga na društvenim mrežama potvrdila je da je ona misteriozna žena u ljubičastom.

Zatim je BBC pokazao fotogafije Varlamove do dr. Ljutikove i ona ju je identificirala kao istu ženu koja je posjetila Margaritu na dječjem odjelu.

Nakon daljnjih pretraga, otkrili su da Varlamova radi u ruskom parlamentu, iako nije jasno u kojem svojstvu, te da posjeduje imanje u Podolsku, u blizini Moskve.

Riješen je dio misterija. Ali ostala su pitanja.

Inna Varlamova i Sergey Mironov

"Margarita nije trebala poseban pregled", rekla je dr. Ljutikova, govoreći o noći kada je dijete odvedeno.

"Zašto voditi malo dijete tako daleko?"

Panorama istražuje šta se dogodilo s više od 40 djece koju su ruske snage odvele iz dječjeg doma u Hersonu. Snimatelji, radeći s novinarima u Ukrajini, otkrivaju rodne listove, tajno posvajanje i trag dokaza koji vodi sve do ruskog parlamenta.

S imenom Inne Varlamove u ruci, Panorama je zatim pribavila zapise o vozovima iz izvora u Rusiji. Oni su pokazali da je u okupiranu Ukrajinu stigla na isti dan kada su svjedoci rekli da je Margarita odvedena iz dječjeg doma.

Kasnije te noći, u 12:20, Varlamova se vratila vozom u Moskvu, s dodatnim povratnim kartama.

Margarita je, prema dokazima, izbačena u ovom ponoćnom vozu.

Ali zašto?

Ruski izvor potom je iznio još jednu ključnu informaciju: dokument koji pokazuje da se Varlamova nedavno udala za čelnika političke stranke Sergeja Mironova.

Mironov, bivši padobranac, vođa je stranke Pravedna Rusija - dio ruske opozicie s državnim ovlaštenjem - i podržava predsjednika Putina. Sankcionirale su ga brojne zapadne zemlje, uključujući UK i EU.

Zatim je uslijedilo ključno otkriće.

Pristupili su matičnoj knjizi rođenih 14-mjesečne djevojčice po imenu "Marina", napravljenoj prošlog decembra. Roditelji djeteta zvali su se Inna Varlamova i Sergey Mironov. Upis je bio nepravilan, nije pokazivao izvorni zapis o rođenju djeteta.

"Marinin" rođendan naveden je kao 31. oktobar 2021. - na isti dan kada je Margarita rođena.

"Kad sam vidjela da je Marinin rođendan isti kao i Margaritin, shvatila sam da je to 'bingo'", rekla je Victoria.

Victoria Novikova radila je zajedno sa BBC-jem

Preko anonimnih ruskih izvora, timu je dostavljen Margaritin dosje o usvajanju. Margarita Prokopenko preimenovana je u Marinu Mironovu, po svom posvojitelju Sergeju Mironovu. Mjesto njenog rođenja navedeno je kao Podolsk.

Ruska vlada rekla je da nema saznanja o Margaritinom slučaju i da ne može komentirati.

Odluke o usvojenju

Ženevska konvencija, koja definira što predstavlja ratni zločin, kaže da je protuzakonito deportirati civile u vrijeme rata, osim ako je to bitno iz sigurnosnih ili imperativnih vojnih razloga i ako je privremeno. Konvencija također zabranjuje promjenu porodičnog statusa djeteta.

Kada je ICC ranije ove godine optužio predsjednika Putina i njegovu povjerenicu za djecu Mariju Lvovu-Belovu, sud je ustvrdio da je nezakonita deportacija stotina ukrajinske djece iz sirotišta i dječjih domova učinjena s "namjerom da se ta djeca trajno uklone iz svojih svoju državu".

To je uslijedilo nakon odluke predsjednika Putina da izda dekrete koji su Rusima olakšali usvajanje ukrajinske djece.

Lvova-Belova je rekla da Rusija djecu uzima samo u udomiteljske porodice ili pod skrbništvo.

"Nemamo usvajanja", rekla je prošli mjesec. "To je vrlo važna činjenica jer usvojenje znači da dijete postaje potpuno domaće. Možete promijeniti njegovo prezime, ime, patronim [srednje ime], možete promijeniti mjesto rođenja."

Ali u svom odgovoru na istragu BBC-ja, ruska vlada rekla je da je "netačno" reći da Rusija ne dopušta usvajanje ukrajinske djece iz novoproglašenih regija Rusije. Rekao je da sada velike dijelove Ukrajine smatra ruskim, a ljude koji tamo žive svojim građanima, uključujući djecu.

Jedno dijete prikupljeno

BBC je pisao Sergeju Mironovu i Inni Varlamovoj s pitanjem gdje je sada Margarita, ali nisu nam odgovorili.

Vjeruje se da su gotovo sva ostala djeca koja su odvedena iz doma ostala u rukama Rusa. Najmanje 17 ih je na Krimu, tvrde ruske vlasti. Svi imaju rodbinu u Ukrajini, kaže Victoria Novikova.

Ukrajina kaže da je identificirala 19.546 djece koja su odvedena u Rusiju. Tvrdi da se manje od 400 vratilo.

Rusija osporava ove brojke.

Moskva kaže da će ponovno spojiti djecu s porodicama ili prijateljima ako se podnese legitiman zahtjev i oni putuju po njih. No, mnogi roditelji ne znaju gdje su im djeca, a proces njihovog pronalaženja i vraćanja težak je i složen.

Poznat je samo jedan slučaj iz Dječjeg doma Kherson koji je vraćen u Ukrajinu. Prošlog mjeseca trogodišnjeg Viktora Puzika, koji je u ustanovi čekao operaciju zbog zdravstvenog stanja, s Krima je preuzela njegova majka Olha.

Rekla je da je čekanje da sazna da je na sigurnom bila agonija.

"Stalno sam razmišljala gdje je, kako je? Je li živ ili nije? Svašta mi je prolazilo kroz glavu."

Victoria želi pronaći svu ostalu nestalu djecu iz Dječjeg doma Kherson, ali se brine da bi im uskoro moglo biti nemoguće ući u trag.

“Vrijeme nije na našoj strani”, kaže ona. "Problem je što [ruske vlasti] pokušavaju izbrisati identitet djece kada izdaju ruske rodne listove ili čak pasoše."

U međuvremenu, nije izgubila nadu da će Margaritu vratiti u Ukrajinu.

Još nije pronašla rodbinu koja bi mogla primiti Margaritu pa je nju samu ukrajinska vlada imenovala zakonskim skrbnikom djevojčice, a planira se obratiti ruskim vlastima da je vrate.

"Svijet mora znati za Margaritino postojanje. Htjeli su je izbrisati. Moramo je vratiti."