MUSK PREZADOVOLJAN

SpaceX-ov Starship uspješno odradio svoj četvrti testni let

Muskova raketa starship

Starship je najveća i najmoćnija raketa na svijetu, a visoka je gotovo 121 metar. Kompanija SpaceX imala je dva glavna cilja - spustiti booster prve faze Super Heavy i obaviti 'meko' spuštanje u Meksički zaljev te kontrolirani povratak gornje faze pod nazivom Starship Ship, visoke 50 metara, u atmosferu. Obje faze završile su u vodi, kako je i planirano.

Nedugo nakon polijetanja, jedan od 33 motora Raptor se ugasio, što nije utjecalo na let, kako je bilo predviđeno prilikom dizajna. Faza odvajanja Shipa i boostera prošla je uspješno te je proradilo svih šest motora na Shipu. Booster se zatim spustio u Meksički zaljev, lebdeći iznad vode.

To je bio značajan napredak u odnosu na prethodni test, kada je booster bio uništen tokom leta. Lebdenje je priprema za buduća slijetanja na tlo, kada će on lebdjeti ispred lansirnog tornja, gdje će ga uhvatiti velike 'ruke'.

Starship je uspio sletjeti usprkos oštećenju krilca tokom spuštanja. Kamere su prikazale kako toplinski štit krilca gori, što je dovelo do krhotina koje su prekrile kameru i oštetile leće. Ipak, kamera se ponovo aktivirala nakon nekoliko prekida signala, što je dokazalo da je Starship operativan. Pri slijetanju, okrenuo se kako bi izveo planirano slijetanje koristeći motore.

Osnivač i direktor SpaceX-a Elon Musk izrazio je veliko zadovoljstvo i uspjeh potvrdio putem društvene mreže X. Kompanija je nadogradila softver i napravila druge promjene za ovaj četvrti pokušaj. 'Uprkos gubitku mnogih pločica i oštećenom zakrilcu, Starship je stigao sve do mekog slijetanja u okean!' napisao je Musk.

Starship se smatra revolucijom u svemirskim letovima i predviđa se da će omogućiti uspostavljanje ljudskih baza na Mjesecu i Marsu. Fokus je svakako na Marsu, a nova generacija motora Raptor, 33 za Super Heavy i šest za Ship, koristi tekući kisik i tekući metan kao gorivo te se ono može dobiti i na Crvenom planetu.

NASA je odabrala Starship kao prvi lander koji će spustiti posadu na Mjesec u sklopu programa Artemis. Cilj je uspostavljanje istraživačke baze na južnom polu Mjeseca, bogatom ledom, do kraja 2020-ih. Starship bi trebao odvesti NASA-ine astronaute na Mjesec prvi put u septembru 2026. godine, u okviru misije Artemis 3. Iako je pred Starshipom još mnogo testova prije nego što bude spreman za tu veliku misiju, napredak je stalan i značajan, navode iz firme.

Svaki od prethodnih testova stigao je dalje od prethodnog, prije nego što je eksplodirao ili se raspao u atmosferi. Prva raketa eksplodirala je nekoliko minuta nakon polijetanja na visini od oko 40 kilometara u aprilu 2023. godine. Drugi test, u novembru, prvi je put stigao u svemir, ali je također eksplodirao.

Raketa ima stotine crnih pločica koje je štite od ekstremne vrućine što se javlja prilikom prolaska kroz Zemljinu atmosferu. Testovi su odskočna daska u krajnjem cilju firme da Starship bude višekratno upotrebljiv, stoga je važno pokazati da se spuštanje letjelice i pojačivač mogu kontrolirati, piše Sky News. Dizajniran je za prijevoz posade i tereta u Zemljinu orbitu te na Mjesec i Mars.

NASA je naručila dva Starshipa za misije slijetanja na Mjesec kasnije ovog desetljeća, a Muskova firma već prodaje turistička putovanja oko Mjeseca. Namjera je da bude snažniji i jeftiniji od SpaceX-ove rakete Falcon 9, a koja je imala više od 300 lansiranja u posljednjih 14 godina.