LANČANA REAKCIJA

Španija će do jula priznati Palestinu. Izraelci bijesni: ‘Otežat ćete pregovore‘

Španski premijer Pedro Sanchez rekao je u utorak novinarima da će Španija do jula priznati nezavisnost Palestine, a da će u nadolazećim mjesecima i druge zemlje učiniti isto, izvijestila je španska novinska agencija EFE.

Sanchez se nalazi na bliskoistočnoj turneji u sklopu koje će posjetiti Jordan, Katar i Saudijsku Arabiju. Tokom prvog dana je neformalno razgovarao u Amanu sa španskim novinarima kojima je rekao da njegova lijeva vlada namjerava priznati Palestinu u iduća tri mjeseca, a da bi se uskoro mogla "stvoriti kritična masa" unutar Evropske unije pa da to učine i druge zemlje.

Sanchez je 22. marta u Bruxellesu razgovarao s premijerima Irske, Slovenije i Malte koji su najavili priznanje Palestine ‘kada se stvore odgovarajućuje okolnosti‘.

Izrael je poručio tim zemljama da ‘nagrađuju terorizam‘ i da bi to smanjilo izglede za pregovore oko situacije u Pojasu Gaze.

Evropska unija i arapske države su zajedničkom deklaracijom u novembru navele da je jedino moguće rješenje sukoba ono s dvije međusobno priznate susjedne države. Izrael odbija to rješenje i nastavlja s okupacijom Zapadne obale i opsadom Pojasa Gaze.

Španija već mjesecima promovira ideju o održavanju međunarodne mirovne konferencije s koje bi Izrael i Palestine otišle međunarodno priznate. Sanchez je ranije ponudio Madrid kao sjedište te konferencije. Palestinu je dosad priznalo 139 zemalja svijeta.