Svijet

Španija i Italija očajnički mole Brisel: Pomozite nam!

Španija i Italija zatražile su veću evropsku pomoć u borbi protiv epidemije koronavirusa koja se pretvorila u najtežu krizu na kontinentu od Drugog svjetskog rata, javlja AP.

„Evropa mora pokazati da je sposobna odgovoriti. Borit ću se do posljednje kapi znoja, do posljednjeg grama energije, da dobijem snažan evropski odgovor“, rekao je italijanski premijer Giuseppe Conte.

Španija, Italija, Francuska i šest drugih članica EU zatražile su od Unije da podijele teret evropskog duga, nazvanog koronabonds, kako bi se pomoglo u borbi protiv virusa. Ali ideja je naišla na otpor ostalih članica, predvođenih Njemačkom i Nizozemskom, navodi AP.

Žrtve u obje zemlje čine više od polovine svjetskog broja umrlih od Covid-19. I jedna i druga na dnevnom nivou bilježe više od 800 smrtnih slučajeva.

Posljednji podaci za Italiju kažu da je od koronavirusa preminulo više od 10.000 ljudi, dok je broj zaraženih premašio 92.000. U Španiji broj smrtnih slučajeva veći od 6.600, dok je zaraženih više od 78.000.

Iako ove brojke djeluju dramatično, stvarno stanje je možda još gore, piše Guardian, s obzirom na to da zemlje poput Francuske i Italije ne ubrajaju među žrtve korone preminule u staračkim domovima ili kućama, već isključivo u bolnicama.