podaci za 2023.

Španija je vodeća turistička destinacija na svijetu, a Dubai najbolje ocijenjena

Bez obzira na porast cijena i u 2024. se nastavlja lanjski trend velikog zanimanja za putovanjima u inozemstvo, što globalnom turizmu daje optimizam za ovu godinu u kojoj se očekuje potpuni oporavak na gotovo svim tržištima od pandemijske krize, nova su predviđanja uoči najveće svjetske turističke berze ITB Berlin.

Berza ITB Berlin održat će se od 5. do 7. marta s oko deset hiljada izlagača iz cijelog svijeta.

Uoči te berze u saradnji sa globalnom konsultantskom kućom IPK International provedeno je istraživanje o rezultatima za 2023. i očekivanjima za 2024., što uvažava globalni turistički sektor i kao indikatore poslovanja u tekućoj godini.

“Određena turistička odredišta i tržišta već su se u 2023. vratila na nivo prije 2019. godine, no još ih ima koji se bore da dostignu tu godinu, dok se s druge strane u 2023. u nekim odredištima ponovo pojavio problem prekomjernog turizma, što mnoge zabrinjava. Generalno, sektor je optimističan za 2024.”, ističu iz ITB-a i IPK-a.

Za 2023. istraživanje je pokazalo da su odlazna putovanja u inozemstvo zabilježila dvocifreni rast od 33 posto u usporedbi s 2022., čime već dostižu razine iz 2019. odnosno to je bilo, kažu, samo 12 posto manje nego prije pandemije.

Osim ukupnih, u 2023. zabilježen je i porast putovanja na odmore u svijetu, kojih se unatoč lanjskom ali i ovogodišnjem porastu putnih troškova ljudi ne žele lako odreći, te se i dalje pokazuje porast potražnje.

Tome dosta pridonosi Azija iz koje su s otvaranjem granica u 2023. odlazna putovanja porasla više od 140 posto, ali to je još uvijek zaostatak od oko 40 posto u odnosu na 2019. godinu.

I u Evropi su rasla izlazna putovanja za 18 posto u odnosu na 2022., dok su Sjeverna i Latinska Amerika imale rast od 31 i 27 posto. Pritom je iz SAD bilo najviše tih putovanja, zatim iz Njemačke i Velike Britanije, što zajedno čini jednu trećinu globalnog obim odlaznih putovanja u 2023.

Španija je i u 2023., prema istraživanju ITB i IPK, zadržala vodeću poziciju svjetske turističke destinacije s rastom broja posjetitelja od oko 10 posto, dok je na drugom mjestu SAD.

Dubai je pak najbolje ocijenjena destinacija u 2023. prema IPK-ovom Indeksu izvedbe odredišta (DPI), koji je sastavio World Travel Monitor i uzima u obzir faktore poput sveukupnog zadovoljstva putovanjem, vjerovatnošću da će se odredište preporučiti i drugima te željom za ponovnim posjetom.

Uz Dubai među najbolje ocijenjenim destinacijama su za 2023. bili još i Maldivi, Južnoafrička Republika te Abu Dhabi, a u Evropi Austrija i Švicarska.

To dijelom pokazuje, napominju istraživači, da su odredišta “sunca i plaža” te gradovi bila najtraženiji, odnosno odmori na takvim odredištima činili su 75 posto svih globalnih odlaznih putovanja u 2023. godini.

Vezano za vrstu prometa/prijevoza, u 2023. na odlazna se putovanja po svijetu najviše išlo avionima, i to za više od 60 posto tih putovanja, iako su kažu dosta porasle cijene letova, dok su u odredištima ti putnici najviše koristili javni prijevoz, a njih petina rent-a-cara.

Pri izboru odredišta najviše putnika vodilo se dobrim omjerom vrijednosti za novac, smatrajući važnim još i kvalitet smještaja, hrane i prirodnog okoliša.