rekordne sankcije

Španija kaznila avioprijevoznike sa 150 miliona eura jer su putnicima naplaćivali ručni prtljag

Niskotarifne aviokompanije kažnjene su ukupnim iznosom od 150 miliona eura u Španiji zbog politike koja uključuje dodatnu naplatu putnicima za ručni prtljag.

U najvećoj kazni koju je izdalo Ministarstvo za socijalna prava i pitanja potrošača španske vlade, avioprijevoznici easyJet, Ryanair, Vueling i Volotea kažnjeni su nakon istrage pokrenute prošlog ljeta.

Dodatne naknade

Prema presudi, četiri aviokompanije suočavaju se sa zabranom da putnicima ubuduće naplaćuju ručni prtljag.

Aviokompanije su također osuđene zbog toga što su putnicima naplaćivale dodatne naknade za rezerviranje susjednih sjedišta za djecu i druga izdržavana lica.

Špansko udruženje avioprijevoznika (ALA) nazvalo je kazne “neproporcionalnim”, ističući da se kompanije mogu žaliti na presudu.

Izvori su saopćili da su konačni prijedlozi sankcija izneseni prije nekoliko sedmica. Ministarstvo nije objavilo koliko bi svaka kompanija trebalo da plati.

Štampanje karata

Cadena SER je također objavila da je ministarstvo kritikovalo Ryanair jer je putnicima naplaćivao 20 eura za štampanje njihovih papirnih karata, nazvavši ovo “neproporcionalnim troškovima”, prenosi Investitor.

Međutim, ALA navodi da evropsko zakonodavstvo priznaje slobodu aviokompanijama da određuju cijene za svoje usluge.

Organizacija tvrdi da "sankcioniranje ove prakse ograničava mogućnost plaćanja samo osnovnih usluga i prisililo bi sve putnike da ugovore uslugu prijevoza ručnog prtljaga, čak i ako im nije potrebna”.

“Potrošač će biti glavna žrtva ovog uplitanja Ministarstva za socijalna prava, pitanja potrošača i Agendu 2030. u jedinstveno evropsko tržište i slobodu tarifa zaštićenu evropskim zakonom”, navodi ALA.