čekali izvinjenje

Španija povlači ambasadorku iz Buenos Airesa, krive argentinskog predsjednika Mileija

Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares izjavio je da su prekinuli direktne diplomatske odnose s Argentinom i odlučili da povuku ambasadorku iz Buenos Airesa usljed krize koja je započela nakon izjava argentinskog predsjednika Jaivera Mileija usmjerenih na španskog premijera Pedra Sancheza.

U izjavi novinarima nakon sastanka Vlade Španije, Albares je najavio da će u Buenos Airesu imati osoblje samo za komercijalne poslove i da su povukli ambasadorku u Argentini Mariju Jesus Alonso.

Ponavljajući da su očekivali izvinjenje od argentinskog predsjednika Mileija, Albares je rekao:

"Međutim, situacija se nije promijenila. Ambasador koji je pozvan na konsultacije ostat će u Madridu."

Španski ministar vanjskih poslova naveo je da "španske institucije ne kreiraju vanjsku politiku tvitovima i ne učestvuju ni u kakvim emisijama" i naglasio da je "saradnja uvijek važnija".

"Ovaj događaj je jedinstven. Nema drugog primjera u međunarodnim odnosima. Posjetit ćete glavni grad jedne zemlje i vrijeđati njene institucije i miješati se u njene unutrašnje stvari", rekao je Albares.

Diplomatska kriza između Španije i Argentine, koja traje od pičetka maja, produbila se u ponedjeljak, a argentinski predsjednik odbio se izviniti za komentare o ženi španskog premijera.

Španski premijer Pedro Sanchez ponovno je u ponedjeljak pozvao argentinskog predsjednika Javiera Mileija da se izivini jer je njegovu suprugu nazvao "korumpiranom" i vrijeđao Vladu Španije dok je u nedjelju boravio u Madridu, međutim do toga nije došlo.