VOJNA POMOĆ

Španija šalje Ukrajini drugu seriju tenkova Leopard i artiljerijsku municiju

Španija će poslati drugu seriju tenkova Leopard u Ukrajinu zajedno sa drugim oružjem, saopćila je u ponedjeljak španska ministrica odbrane Margarita Robles.

Tokom sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine kojem su prisustvovali predstavnici američkog ministarstva odbrane, Ukrajine i drugih država, ministrica odbrane Margarita Robles pozvala je međunarodnu zajednicu da nastavi podržavati Kijev.

Robles je rekla da je s obzirom na "kritičnu situaciju" s kojom se Ukrajina sada suočava "kolektivna obaveza da nastavimo pružati, još hitnije, podršku koja je Ukrajini potrebna i koju zaslužuje", navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane Španije.

Osim tenkova Leopard, Robles je najavila i vojni paket koji uključuje artiljerijsku municiju kalibra 155 milimetara, protivvazdušne rakete Patriot, sisteme protiv bespilotnih letjelica i optičke sisteme za nadzor i praćenje.

Ministarstvo odbrane Ukrajine se na Twitteru zahvalilo Španiji na pomoći.

U ponedjeljak je Nizozemska također objavila da će Ukrajini dostaviti oklopna vozila YPR-765, navodi Ministarstvo odbrane Ukrajine.

Najave o pomoći stižu dok Ukrajina pokušava da se izbori s ruskom ofanzivom na sjeveroistoku zemlje.

Prošle sedmice, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odgodio je međunarodna putovanja, uključujući odlazak u Španiju, kako bi pomno pratio borbe u regiji Harkov.