najavio premijer

Španija ukida ‘zlatne vize’

Španski premijer Pedro Sanchez najavio je da će biti ukinuta "zlatna viza", koja je u zemlji na snazi ​​od 2013. godine i koja omogućava privremene ili stalne boravišne dozvole strancima ako kupe kuću ili investiraju u toj zemlji.

Sanchez je u govoru na skupu u Sevilli najavio da će odluka o ukidanju "zlatne vize" biti donesena na redovnom sedmičnom sastanku Vijeća ministara koji će se održati 9. aprila.

Naveo je da će se sutra u Vijeću ministara raspravljati o izvještaju koji je pripremilo Ministarstvo stambenog zbrinjavanja o ukidanju prakse koju je pokrenula desničarska Narodna stranka (PP), koja je u to vrijeme bila na vlasti 2013. godine.

Sacnhez nije dao više detalja o ovoj odluci niti kada bi ona mogla stupiti na snagu.

Ovaj program bogatašima nudi "prikrivene privilegije" i Španiju pretvara u "svojevrsnu koloniju koja često privlači prljavi novac".

Dok španska vlada ima za cilj da kontroliše rapidno rastuće cijene stanova u zemlji zbog uticaja "zlatne vize", Sanchez je rekao: "Preduzet ćemo potrebne mjere kako bismo osigurali da stanovanje bude pravo, a ne špekulativni posao."

Oko 96 posto onih koji koriste "zlatnu vizu" dobili su je kupujući nekretnine u Španiji. U tome prednjače državljani Kine, Rusije, Irana, SAD i Venecuele.