epilog skandala

Španska policija uhapsila tri osobe zbog prisiljavanja migranata da skoče u more

Španska policija uhapsila je tri osobe zbog smrti petorice migranata koji su namjerno istjerani iz glisera prošlog novembra, nedaleko od plaže u Atlantskom okeanu u Kadizu na jugu Španije, saopćilo je u ponedjeljak ministarstvo unutrašnjih poslova.

Dvojica muškaraca i jedna žena pritvoreni u oblasti Algecirasa oko 70 kilometara jugoistočno od Cadiza, optuženi su da su migrante natjerali prijeteći im nožem da skoče u u bujicu s jakim strujama, uprkos tome što su znali da mnogi migranti ne znaju plivati.

Trojac je osumnjičen i za pripadnost kriminalnoj organizaciji, prekršaje protiv prava stranih državljana, ranjavanje i krijumčarenje.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama u novembru prikazuju crni gliser na napuhavanje kako kruži po velikoj plimi oko plaže, i ljude na brodu kako se naginju sa strane.

Policija, koja je uhapsila trojku nakon što je pronašla brod, saopćila je da je na brodu bilo najmanje 37 migranata, od kojih je svaki platio između 3.000 i 12.000 eura za putovanje između Kenitre u Maroku i Cadiza.

Unatoč blizini Maroka, područje Kadiza nije uobičajeno odredište za migrante zbog nemirnog mora na obali Atlantika i nadzora oko Gibraltarskog moreuza u blizini.

Broj migranata koji su čamcima stigli u Španiju u prva dva mjeseca ove godine učetvorostručio se na 13.485 u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci ministarstva unutrašnjih poslova.

Grupa za ljudska prava Walking Borders saopćila je da je 6.618 ljudi izgubilo život tokom rizičnog morskog putovanja, pokušavajući da stignu do Španije 2023. godine, prenosi Reuters.