liga prvaka

Španske vlasti odgovorile na terorističke prijetnje: Opća mobilizacija u Madridu, pojačane sigurnosne mjere

Španske vlasti objavile su u utorak da su pojačale svoje sigurnosne mjere za utakmice četvrtfinala nogometne Lige prvaka u Madridu zbog prijetnji grupe Islamska država (IS).

Riječ je o u susretu između Real Madrida i Manchester Cityja koji je na rasporedu u utorak navečer na stadionu Santiago-Bernabeu te onom između Atlético de Madrida i Borussije Dortmund koji će se odigrati u srijedu na stadionu Metropolitano.

"Provest ćemo vanredno sigurnosno raspoređivanje, u skladu s nivoom pripravnosti koju su odredile obavještajne službe državnih sigurnosnih snaga", rekao je prefekt Madrida Francisco Martín Aguirre u videoporuci.

To će rezultirati "dodatnim jačanjem i povećanjem" broja sigurnosnog osoblja raspoređenog u glavnom gradu Španije, dodao je, ne precizirajući opseg tog povećanja.

Glasnogovornica španske vlade Pilar Alegria govorila je u utorak o "više od 2000 policajaca mobiliziranih kako bi se zajamčila potpuna sigurnost".

Osim dvije utakmice na rasporedu u Madridu, još jedna će se igrati u Londonu u utorak navečer između Arsenala i Bayern Münchena i četvrta u Parizu u srijedu navečer između Barcelone i PSG-a.

Nivo upozorenja za napad trenutno je 4 na maksimalnoj ljestvici od 5 u Španiji. U tom kontekstu, "svi sistemi za uzbunjivanje i zaštitu su aktivirani, a sigurnosne snage su spremne za intervenciju", navodi španski MUP.