Srbi bijesni

Španski AS najavljuje: Hrvatsku i Albaniju čeka žestoka kazna

UEFA je na svojim stranicama objavila vijest kako je pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatske i Albanije zbog događaja s utakmice između tih reprezentacija (2:2) u sklopu drugog kola skupine B na Evropskom prvenstvu. Španski As napisao je potom tekst i u naslov stavio da Hrvatsku i Albaniju čekaju "žestoke kazne".

"U skladu s člankom 31(4) UEFA-inih Disciplinskih pravila, danas je imenovan UEFA-in inspektor za etiku i disciplinu radi sprovođenja istrage o mogućem rasističkom i/ili diskriminatornom ponašanju navijača koje se navodno dogodilo tokom utakmice grupne faze UEFA Evropskog prvenstva 2024. između predstavničkih timova Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i Fudbalskog saveza Albanije (FSHF), odigrane 19. juna 2024. godine u Hamburgu", stoji u saopćenju UEFA-e.

Španski novinari očekuju da će hrvatski i albanski savez dobiti "značajnu finansijsku kaznu", a očekuju i da će napadač Albanije Mirlind Daku biti suspendiran na nekoliko utakmica jer je pokrenuo skandiranje "Pi*ka im materina, Srbima i Makedoncima", nakon čega je odložio megafon i krenuo prema centru terena poslije utakmice s Hrvatskom. Podsjetimo, Daku se dva dana kasnije izvinio.

U srijedu, na tribinama Volksparkstadiona u Hamburgu, koji prima 57 hiljada gledatelja, navijačke snage Hrvatske i Albanije bile su izjednačene. Navijači ove dvije reprezentacije družili su se i dan prije na ulicama Hamburga u prijateljskom ozračju, zajedno pili i pjevali.

Albanski navijači tokom utakmice su skandirali "Ubij Srbina!", a na kraju utakmice nekolicina navijača ušla je na teren. Hrvati su zapalili nekoliko dimnih bombi iza gola, što se moglo vidjeti i u prijenosu, a dio je također skandirao protiv Srba i Srbije.

Srbi su se žalili

"FSS će zahtijevati od UEFA-e najoštrije mjere, pa i po cijenu da ne nastavimo takmičenje. Ovo je skandalozno i ne želimo da se to ponavlja", rekao je predsjednik Fudbalskog saveza Srbije Jovan Šurbatović za RTS, ali nije precizirao kakvu kaznu očekuje:

"Želimo da drakonski budu kažnjeni navijači koji su uzvikivali neprihvatljive parole. Uputit ćemo apel UEFA-i povodom današnjih događanja. To nema nikakve veze sa sportom i nogometom. Ne želimo politizirati prvenstvo."

U međuvremenu su srpski mediji objavili pismo koje je FFS poslao UEFA-i nakon utakmice između Hrvatske i Albanije. U njemu navodi sva sporna ponašanja navijača te zahtijeva kaznu za obje reprezentacije.

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić za RTL komentirao je UEFA-ino pokretanje disciplinskog postupka:

"Postupak je otvoren. Mi smo uvijek naglašavali da HNS osuđuje bilo kakav poziv na mržnju i diskriminaciju. U prvoj utakmici smo imali primjedbi od strane delegata na nekoliko baklji i čaša koje su bačene, ali nemojmo sada predbacivati na nekoga nešto.

Postupak je otvoren pa neka oni dokažu da je doista tako bilo. Ja to osobno nisam vidio, osim što su neki strani mediji pisali o tome. Želim se ovim putem zahvaliti svim našim navijačima. Okupiti 100 hiljada naših navijača, uistinu čestitam na tome."