AMERIČKI NOGOMET

Spektakl u Las Vegasu: Kansas City nakon drame i produžetka odbranio naslov NFL prvaka

Igrači Kansas City Chiefsa odbranili su naslov NFL prvaka nakon što su u finalu doigravanja američke profesionalne lige u američkom nogometu "Super Bowlu" u Las Vegasu svladali San Francisco 49-erse sa 25-22 u produžetku

Chiefsi su tako postali prva momčad nakon 19 godina koja je uspjela odbraniti naslov, prije njih to je zadnjima uspjelo New England Patriotsima.

Za Chiefse je ovo treći naslov prvaka u posljednjih pet sezona, prije četiri godine su u finalu svladali upravo Ninerse, dok su lani bili bolji od Philadelphia Eaglesa. Usto su igrali i u "Super Bowlu" prije tri godine u kojem su izgubili od Tampa Bay Buccaneersa.

Ukupno je za Chiefse ovo četvrti "Super Bowl", ali prvoga su osvojili još prije 54 godine.

Sjajan je opet bio vođa navale Chiefsa Patrick Mahomes koji je treći put u karijeri proglašen i najkorisnijim igračem "Super Bowla", nakon 2020. i 2023. Mahomes je kompletirao 34 od 46 pokušaja dodavanja za 333 jarda uz dva "touchdowna", usto je probijanjem osvojio 66 jarda, a bio je najbolji pod najvećim pritiskom.

Naime, San Francisco je "field goalom" Jakea Moodyja poveo 19-16 1:53 minuta prije kraja četvrte četvrtine, no Mahomes je odgovorio preciznim "driveom" kojim je doveo svoju momčad do poravnanja jer je Harrison Butker tri sekunde prije isteka vremena pogodio lagani "field goal" s 29 jarda za produžetak.

U produžetku su Ninersi bili prvi u napad, ali su se nakon duge akcije morali zadovoljiti "field goalom" Moodyja s 27 jarda, a Chiefsi su dobili priliku za uzvrat. Opet je Mahomes bo sjajan pod pritiskom te je kombinacijom dodavanja i probijanja doveo svoju momčad pred protivničku "end zonu" u posljednjoj minuti produžetka. Lopta se nalazila na četiri jarda od zadnjeg polja Ninersa kada je Mahomes uspio pronaći Mecolea Hardmana za pobjednički "touchdown" i konačnih 25-22.