odbačena prijava

Splitsko tužilaštvo: Ljekari nisu krivi za smrt novinara Indexa Vladimira Matijanića

Splitsko Općinsko državno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu protiv niza osoba za nesavjesno liječenje novinara Indexa Vladimira Matijanića koji je preminuo u augustu 2022. od posljedica bolesti vezanih za teške posljedice kononaviurusa.

Kako se doznaje na sudu, u rješenju tužilaštva se navodi da su se prema Matijaniću u razdoblju od 2. do 5. augusta prošle godine primjenjivale odgovarajuće metode i postupci liječenja.

Tvrde da nije utvrđen propust koji bi se mogao dovesti u uzročno-posljedičnu vezu s pogoršanjem bolesti ili smrću. Multidisciplinarno vještačenje proveo je zagrebački Medicinski fakultet.

Na dan Matijanićeve smrti 5. augusta 2022. u dva je navrata pozvana Hitna pomoć koja mu je pri prvom dolasku izmjerila sve vitalne pokazatelje. Utvrdila je da je bio vitalno stabilan.

Sat kasnije ponovo su došli zbog problema s disanjem. Pri ustajanju iz kreveta Matijanić je izgubio svijest i prestao disati.

Zaključeno je da je nepovoljan ishod na strani pacijenta bio posljedica rapidnog toka bolesti, tačnije brzo napredujuće upalne bolesti srčanog mišića kao komplikacije osnovne bolesti covid-19 i da takav nije mogao biti spriječen unatoč svim poduzetim postupcima.

Također nije utvrđeno da je bilo propusta, navodi se u rješenju.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u srijedu je još jednom upozorilo javnost da 16 mjeseci od tragične smrti novinara Vladimira Matijanića i šest mjeseci nakon što je Državno tužilaštvo završilo istragu nema odluke o okolnostima njegove smrti i kažnjavanju odgovornih.

HND je dan ranije s protesta "Oprostite što smetam, ne mogu disati" zatražio smjenu ministra zdravstva Vilija Beroša i upozorio da nije pokrenut službeni postupak niti je iko odgovarao zbog Matijanićeve smrti.