grupa e

Sprema li se ‘namještaljka’ na Euru? Ovu će utakmicu pomno pratiti cijela Evropa

Uoči 3. kola grupe E na Euru, situacija je gotovo nevjerojatna: sve četiri reprezentacije: Rumunija, Belgija, Slovačka i Ukrajina imaju po tri boda, odnosno po jednu pobjedu i jedan poraz.

Ako znamo da će četiri boda biti dovoljna za prolazak u osminu finala, čak i kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe, jasno je što odgovara Rumuniji i Slovačkoj.

Ovim reprezentacijama remi u međusobnom susretu osigurava plasman u osminu finala. U tom scenariju, Rumunija će biti prva ili druga (ovisno o rezultatu utakmice Belgija - Ukrajina), dok će Slovačka biti trećeplasirana. U drugoj utakmici, remi ne odgovara Ukrajini jer ima najlošiju gol-razliku u grupi E.

U takvom scenariju, situacija u grupi E Europskog prvenstva postaje ključna za Rumuniju, Slovačku i Ukrajinu. Rumunija ima priliku završiti kao prva ili druga u grupi, ovisno o rezultatu utakmice između Belgije i Ukrajine. Ako Belgija pobijedi Ukrajinu, Rumunija će zauzeti drugo mjesto u grupi. S druge strane, ako Ukrajina iznenadi i pobijedi Belgiju, Rumunija može završiti na prvom mjestu u grupi.

Slovačka se nalazi u situaciji gdje će, bez obzira na ishod svog susreta s Rumunijom, zauzeti treće mjesto u grupi. To im omogućava prolazak u osminu finala kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe u grupnoj fazi.

Ukrajina, s druge strane, mora pobijediti Belgiju ako želi proći u osminu finala. Remi ili poraz ne dolaze u obzir zbog njihove najslabije gol-razlike među reprezentacijama u skupini. Njihov put u osminu finala isključivo ovisi o njihovom rezultatu.

Unatoč situaciji gdje se čini da bi remi između Slovačke i Rumunije mogao odgovarati objema reprezentacijama, važno je napomenuti da nema naznaka da bi te ekipe namještale rezultat. Treće mjesto u grupi donosi Slovacima potencijalni dvoboj s jakim suparnicima poput Španije ili Engleske u osmini finala, što ih vjerojatno potiče na borbu za pobjedu.

Posljednje kolo grupe E na rasporedu je u srijedu od 18 sati.