POJAS GAZE

Sprema li se ofanziva? Izraelska vojska naredila građanima Rafaha hitnu evakuaciju

Izraelska vojska je pozvala stanovnike istočnog Rafaha da se "odmah evakuišu", dan nakon što je ministar odbrane zemlje rekao trupama unutar Gaze da očekuju "intenzivne akcije u Rafahu u bliskoj budućnosti", piše CNN.

Avichay Adraee, šef odjela za arapske medije u jedinici glasnogovornika IDF-a, napisao je: “Radi vaše sigurnosti, Vojska odbrane vas poziva da se odmah evakuišete u prošireno humanitarno područje na kontrolnim punktovima.”

Adraee je uputila "hitni poziv" ljudima koji žive u "općini Al-Shawka i u susjedstvima - Al-Salam, Al-Jneina, Tiba Zaraa i Al-Bayouk u oblasti Rafah".

Glasnogovornik IDF-a je na brifingu u ponedjeljak rekao da je to bila "operacija ograničenog obima za privremenu evakuaciju", a "ne široka evakuacija".

Izrael je više puta signalizirao planove za slanje trupa u Rafah, južni grad na granici s Egiptom, gdje se vjeruje da je više od milion raseljenih Palestinaca našlo utočište od 7. oktobra.

Izraelski ministar odbrane Yoav Galant rekao je vojnicima u nedjelju ujutro unutar Pojasa Gaze da očekuju "intenzivne akcije u Rafi u bliskoj budućnosti, i na drugim mjestima širom Pojasa", jer - kako je rekao - Hamas ne namjerava postići sporazum o taocima i prekidu vatre.