Sport

Sprema li se potres na klupi “Zmajeva”? Faruk Hadžibegić umjesto Peteva!

Nogometni savez BiH najbliže je odluci da "Zmajeve" u kvalifikacije za Euro 2024 krene sa novim selektorom, a to bi mogao biti Faruk Hadžibegić!

Definitivne odluke još nema. Ali, raspoloženje u Izvršnom odboru NSBiH najbliže tome da se Ivaylu Petevu ne produži ugovor koji mu istječe sa ovom godinom.

Kako saznaje Reprezentacija.ba kao najbliži za njegovog nasljednika kotira Faruk Hadžibegić.

Sjednica Izvršnog odbora

Više će se znati nakon sjednice Izvršnog odbora NSBiH. Ovo tijelo će pitanje selektora razmatrati 29. decembra u Sarajevu.

Podsjećamo, sam predsjednik NSBiH Vico Zeljković nerijetko je izjavljivao kako će cilj selektoru biti plasman na EURO 2024. Rekao je da će se prema tome mjeriti njegov rad.

Za ostanak Peteva ide argument da je uspio reprezentaciju izvaditi iz rezultatske krize u kojoj se nalazi još od kraja mandata Roberta Prosinečkog.

Uz to uspio je još i zauzeti prvo mjesto u Ligi Nacija ove godine. Te možda još važnije – vratio je dobro raspoloženje u i oko reprezentacije.

Petev: Rastanak sa "Zmajevima"?

Također, kao argument za njegov ostanak je vrlo bitna stvar da ima veliko povjerenje i podršku igrača reprezentacije, ali i da je u fudbalu teško doći do većeg rezultata bez kontinuiteta.

Kao kontra argument Petevu (47) u biti se jedino nameće što je javnost prije dvije godine više željela za selektora njegovog protivkandidata Sergeja Barbareza.

Kritičari navode i da je imao najneuspješnije kvalifikacije u historiji reprezentacije BiH. Ipak, taj argument i nema temelj iza sebe. BiH je u proteklim kvalifikacijama imala manje protivnika u grupi nego prije, pa samim tim i manje bodova.

Faruk Hadžibegić: Vodio Crnu Goru

S druge strane, Faruk Hadžibegić (65) je 2019. i 2020. godine radio kao selektor Crne Gore.

U kvalifikacijama za Euro 2020 imao je tri poraza i jedan remi, U Ligi Nacija C postigao je pobjede protiv Kipra, pobjedu i remi protiv Azerbejdžana i pobjedu i poraz protiv Luksemburga.

Trenersku karijeru počeo je 1995. godine kao trener francuskog Sochauxa. Kasnije je između ostalih vodio reprezentaciju BiH. Kratko španski Betis. Vodio je i turski Gaziantepspor i Denizlispor, francuske Dijon, Bastiu…